roast chicken | ayam panggang | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Ayam yang dimasak dengan sedikit atau tiada langsung kelembapan di dalam oven, di atas api yang terdedah atau bara api.,2. Ayam yang berumur 3 hingga 5 bulan dan beratnya 1.6 hingga 2.3 kg yang khas untuk dipanggang. |
roast chicken | ayam panggang | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Ayam yang dimasak dengan sedikit atau tiada langsung kelembapan di dalam oven, di atas api yang terdedah atau bara api.,2. Ayam yang berumur 3 hingga 5 bulan dan beratnya 1.6 hingga 2.3 kg yang khas untuk dipanggang. |
lawi ayam(Ir.) | lawi ayam(Ir.) | Kesenian | Tiada | 1. Motif ukiran berunsur haiwan berbentuk hujung hulu ekor ayam yang panjang menjulai ke bawah. |
pullet | ayam dara | Veterinar | Tiada | Ayam betina penelur pada peringkat umur sebelum bertelur iaitu antara 7-20 minggu. Biasanya, ayam ini dipelihara dalam satu kumpulan yang besar. Dalam tempoh ini, ayam tersebut diberi makanan pembesar yang mengandungi 15-16% protein, 11.5-12 MJ/kg tenaga metabolisme dan 1% kalsium. |
two-stage broiler ration | rangsum ayam pedaging dua tahap | Veterinar | Tiada | Pemberian makanan ayam pedaging secara dua peringkat, iaitu pada peringkat makanan pemula dan peringkat makanan penamat. Makanan pemula diberi kepada ayam yang berumur 1 hingga 14 hari manakala makanan penamat diberi pada umur 15 hingga 42 hari. Makanan pemula biasanya mengandungi protein sebanyak 21-22% dan tenaga metabolisme sebanyak 3000 kcal/kg. Manakala makanan penamat mengandungi protein 18-20% dan tenaga metabolisme sebanyak 2900 kcal/kg. |
spring chicken | ayam muda | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Ayam yang berumur kurang daripada 10 minggu seberat 0.7-1.1kg. |
cordon bleu | cordon bleu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Berkaitan dengan filet ayam, daging atau ikan yang dibalut dengan keju, bersadur serbuk roti dan digoreng. 2. Berkaitan dengan standard kemahiran memasak yang tinggi, lazimnya memasak masakan tradisional Perancis. |
chaud-froid sauce | sos chaud-froid | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sos daripada campuran sos wain putih dengan kaldu ikan, jeli aspik ikan, krim dan jus lemon dan khas untuk makanan laut.,2. Sos daripada campuran sos alemand dengan agar-agar ayam atau agar-agar daging dan krim dan khas untuk ayam dan daging. |
chaud-froid sauce | sos chaud-froid | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sos daripada campuran sos wain putih dengan kaldu ikan, jeli aspik ikan, krim dan jus lemon dan khas untuk makanan laut.,2. Sos daripada campuran sos alemand dengan agar-agar ayam atau agar-agar daging dan krim dan khas untuk ayam dan daging. |
clarification | penjernihan; penjelasan | Perubatan | Tiada | 1. Penjernihan: Kaedah menjernihkan kaldu ayam dengan membuang buih yang timbul di permukaannya. |