Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ayam I 1


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
roast chickenayam panggangPentadbiran PerniagaanTiada1. Ayam yang dimasak dengan sedikit atau tiada langsung kelembapan di dalam oven, di atas api yang terdedah atau bara api.,2. Ayam yang berumur 3 hingga 5 bulan dan beratnya 1.6 hingga 2.3 kg yang khas untuk dipanggang.
roast chickenayam panggangPentadbiran PerniagaanTiada1. Ayam yang dimasak dengan sedikit atau tiada langsung kelembapan di dalam oven, di atas api yang terdedah atau bara api.,2. Ayam yang berumur 3 hingga 5 bulan dan beratnya 1.6 hingga 2.3 kg yang khas untuk dipanggang.
lawi ayam(Ir.)lawi ayam(Ir.)KesenianTiada1. Motif ukiran berunsur haiwan berbentuk hujung hulu ekor ayam yang panjang menjulai ke bawah.
pulletayam daraVeterinarTiadaAyam betina penelur pada peringkat umur sebelum bertelur iaitu antara 7-20 minggu. Biasanya, ayam ini dipelihara dalam satu kumpulan yang besar. Dalam tempoh ini, ayam tersebut diberi makanan pembesar yang mengandungi 15-16% protein, 11.5-12 MJ/kg tenaga metabolisme dan 1% kalsium.
two-stage broiler rationrangsum ayam pedaging dua tahapVeterinarTiadaPemberian makanan ayam pedaging secara dua peringkat, iaitu pada peringkat makanan pemula dan peringkat makanan penamat. Makanan pemula diberi kepada ayam yang berumur 1 hingga 14 hari manakala makanan penamat diberi pada umur 15 hingga 42 hari. Makanan pemula biasanya mengandungi protein sebanyak 21-22% dan tenaga metabolisme sebanyak 3000 kcal/kg. Manakala makanan penamat mengandungi protein 18-20% dan tenaga metabolisme sebanyak 2900 kcal/kg.
spring chickenayam mudaPentadbiran PerniagaanTiadaAyam yang berumur kurang daripada 10 minggu seberat 0.7-1.1kg.
cordon bleucordon bleuPentadbiran PerniagaanTiada1. Berkaitan dengan filet ayam, daging atau ikan yang dibalut dengan keju, bersadur serbuk roti dan digoreng. 2. Berkaitan dengan standard kemahiran memasak yang tinggi, lazimnya memasak masakan tradisional Perancis.
chaud-froid saucesos chaud-froidPentadbiran PerniagaanTiada1. Sos daripada campuran sos wain putih dengan kaldu ikan, jeli aspik ikan, krim dan jus lemon dan khas untuk makanan laut.,2. Sos daripada campuran sos alemand dengan agar-agar ayam atau agar-agar daging dan krim dan khas untuk ayam dan daging.
chaud-froid saucesos chaud-froidPentadbiran PerniagaanTiada1. Sos daripada campuran sos wain putih dengan kaldu ikan, jeli aspik ikan, krim dan jus lemon dan khas untuk makanan laut.,2. Sos daripada campuran sos alemand dengan agar-agar ayam atau agar-agar daging dan krim dan khas untuk ayam dan daging.
clarificationpenjernihan; penjelasanPerubatanTiada1. Penjernihan: Kaedah menjernihkan kaldu ayam dengan membuang buih yang timbul di permukaannya.
123

Kembali ke atas