Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bar.li] | برلي

Definisi : 1. tumbuhan bak pokok padi, yg ditanam utk bijirin dan makanan ternak; 2. bijirin yg dihasilkan oleh tumbuhan ini, digunakan utk membuat bir, wiski, dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bar.li] | برلي

Definisi : nama sj pokok padi-padian yg buahnya berbiji-biji; padi belanda, Hor-deum vulgare. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata barli


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
ERGOT

Ergot ialah kulat parasit yang menyerang

gandum, barli, rai, dan banyak rumput liar dan

rumput tanaman.

UMUM 
MALT

Malt ialah produk makanan yang terhasil apabila

barli dan sesetengah bijian yang lain diproses

secara khusus. Ia digunakan dalam proses

membuat bir dan menyuling spirit, dan sebagai

sumber perisa atau bau-bauan dalam pelbagai

barangan, yang dimasak, gula-gula, bijirin, dan

makanan bayi.

UMUM 
MINUMAN BERALKOHOL

Minuman beralkohol ialah minuman yang

mengandungi alkohol etil. Minuman beralkohol

dihasilkan terutamanya daripada bijirin seperti

barli, jagung dan sekoi, ataupun diperoleh

daripada buah anggur atau buah-buahan yang lain.

UMUM 
MEMBRU

Membru ialah proses yang digunakan untuk

membuat sesetengah minuman alkohol,

terutamanya bir. Ramuan utama yang digunakan

untuk membuat bir yang biasa ialah barli, hop,

ragi, dan air. Kadang-kadang bijian yang lain juga

digunakan. Semua pembuat bir menggunakan

proses asas yang sama, iaitu mempelbagaikan

ramuan atau masa membru dan suhu untuk

memperoleh beberapa jenis bir. Enam langkah

pertama ialah: (1) membuat malt, (2) melecek,

(3) merebus, (4) penapaian, (5) pematangan,

(6) proses akhir.

UMUM 
BRAN

Bran ialah kulit keras luar isi barli, jagung, beras,

gandum, dan bijian bijirin yang lain. Bran biasanya

diasingkan daripada isi semasa mengilang. Bran

mempunyai kandungan serat yang tinggi. Ia juga

mengandungi zat besi, niasin dan vitamin B yang

lain, fosforus, protein dan kanji.

UMUM 
TEPUNG

Tepung ialah makanan berserbuk yang dibuat

daripada bijian yang dikisar. Sebahagian besar

tepung dibuat daripada gandum dan digunakan

untuk membuat roti. Biji-bijian lain yang dikisar

menjadi tepung termasuk barli, jagung, sekoi, oat,

beras dan rai. Tepung ialah ramuan asas untuk

membuat biskut, kek, makaroni, dan penkek.

Roti ialah makanan yang paling meluas dimakan

di dunia, dan penduduk di banyak negara

memperoleh lebih daripada separuh khasiat

daripada makanan yang dibuat daripada tepung.

UMUM 
STOR BIJIAN

Stor bijian ialah bangunan yang dilengkapi

untuk menyimpan, memuat dan memunggah bijian

sebelum bijian dijual atau digunakan. Stor bijian

terletak di ladang, di kilang pengisar, di stesen

kereta api, dan limbungan, dan menyimpan bijian

seperti barli atau gandum.

UMUM 
SMUT

Smut ialah nama sekumpulan kulat berkaitan yang

hidup sebagai parasit pada tumbuhan tertentu dan

menyebabkan penyakit padanya. Smut mendapat

namanya kerana ia mengeluarkan spora hitam yang

kelihatan seperti zarah jelaga. Smut berbahaya

pada tumbuhan yang ditanam dan tumbuhan liar.

Ia terutamanya berbahaya kepada tanaman

pertanian seperti gandum, oat, barli, jagung, dan

padi. Smut biasanya memusnahkan biji atau ke

seluruhan jambak bunga. Akibatnya, tumbuhan

tidak berguna sama sekali sebagai tanaman atau

tidak boleh mengeluarkan biji.

UMUM 
MAKANAN TERNAKAN

Makanan ternakan ialah istilah bagi makanan

yang diberikan kepada haiwan ternakan. Makanan

pelawas (makanan kasar) yang digunakan termasuk

kacang soya, kacang duduk, dan tumbuh-tumbuhan

padang rumput ternak seperti rumput

dan alfalfa. Sesetengah tumbuh-tumbuhan ini

dikeringkan dan diberikan kepada haiwan ternakan

sebagai rumput kering. Penternak sering

mengawet keseluruhan pokok jagung dan lain-lain

tanaman, dan menggunakannya sebagai makanan

ternakan yang dikenali sebagai silaj . Bijian jagung,

betari atau barli boleh dikisar dan dicampurkan

dengan bahan lain untuk membuat satu lagi

makanan ternakan.

UMUM 

Kembali ke atas