Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.rair]/[ber.air] | براءير

Definisi : 1. mengandungi air (bkn kolam, sungai, buah-buahan, dll); 2. mengeluarkan air atau cecair; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[be.rair]/[ber.air] | براءير

Definisi : berisi air; mengeluarkan air: Telaga ini tidak ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berair

Puisi
 

Naik bukit bermain angin,
     Makan buah serba rasa;
Sakit sungguh tinggal bermain,
     Makan kuah berair mata.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Karam tidak berair.

Bermaksud :

Mendapat bencana dengan tidak bersebab.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SELAT INGGERIS

Selat Inggeris ialah kawasan berair di antara

England dengan Perancis yang menghubungkan

Lautan Atlantik dengan Laut Utara. Selat sepanjang

563 kilometer ini lazimnya dirujuk sebagai Selat

Inggeris. Lebarnya berbeza-beza dari kira-kira 35

kilometer hingga 160 kilometer. Bahagian yang

paling sempit – di antara bandar Dover di England

dengan bandar Calais di Perancis – ialah Selat

Dover.

UMUM 
AKAR PAHITAkar pahit ialah sejenis pokok saka kecil dengan

daun berair, batang berisi, dan mempunyai

sekuntum bunga yang berwarna merah jambu atau

putih.

UMUMUmum
ANGGUR

Anggur ialah sejenis buah beri berkulit licin dan

berair yang tumbuh menjalar. Anggur tumbuh

dalam gugusan yang menghasilkan

enam hingga 300 beri. Beri ini mungkin hitam,

biru, keemasan, hijau, ungu, merah, atau putih,

bergantung pada jenis pokoknya. Lebih daripada

65 juta metrik tan anggur dituai setiap tahun di

seluruh dunia. Kira-kira 80 peratus jumlah

tanaman ini digunakan untuk membuat wain.

UMUM 
PLANKTON

Plankton ialah longgokan organisma halus yang

terampai pada atau berhampiran permukaan lautan,

tasik, dan kawasan berair lain. Perkataan plankton

berasal daripada perkataan Yunani yang bermaksud

pengembaraan . Sebahagian organisma plankton

boleh berenang, tetapi tidak cukup kuat untuk

mengelak daripada dibawa arus.

UMUM 
ANTIHISTAMINA

Antihistamina ialah nama sekumpulan ubat

yang digunakan untuk merawat gejala alergi.

Gejala ini termasuk mata yang merengsa, hidung

berair, bersin dan gatal-gatal. Ahli kimia Perancis

mencipta antihistamina pertama yang berguna

pada awal tahun 1942.

UMUM 
KEEMBUNG TAMAN

Keembung taman ialah bunga taman tahunan

yang berasal dari India. Ia sering ditanam di taman.

Tumbuhan ini tumbuh setinggi kira-kira 75

sentimeter, dan mempunyai batang yang tebal dan

berair, dan daun berbentuk lembing berwarna

hijau pucat. Bunganya berupa gugusan kelopak

yang tidak malar.

UMUM 
DENGGI

Denggi, juga dikenali sebagai demam patah

tulang, ialah sejenis penyakit yang menyebabkan

demam, sakit kepala dan mata, dan kesakitan

pada otot dan sendi. Ia juga boleh menyebabkan

hidung berair, sakit tekak, dan ruam.

UMUM 
NETEL

Netel ialah nama biasa bagi sekumpulan

tumbuhan yang mempunyai bulu kejur berbisa.

Netel ialah herba kasar yang tumbuh di kawasan

sederhana. Ia mempunyai daun yang tumbuh

bertentangan satu sama lain pada batang,

dan bunga kecil yang bergugus. Bulu kejur netel

mengandungi jus berair yang menyebabkan gatal

keterlaluan jika ia memasuki kulit manusia.

Tetapi gatal ini tidak lama. Pucuk netel boleh dimasak

seperti bayam. Ia adalah sumber vitamin dan protein

yang baik. Netel digunakan untuk tujuan perubatan sejak

zaman dahulu. Netel berbisa di Eropah dan

Amerika Syarikat ditanam kerana seratnya, yang

daripadanya boleh dibuat kain kasar yang kuat,

kasar.

Pengelasan saintifik. Netel tergolong dalam famili

netel, Urticaceae. Ia membentuk genus Urtica . Netel

berbisa ialah U. dioica.

UMUM 
ALAHAN MAKANAN

Alahan makanan ialah istilah yang digunakan bagi menerangkan sebarang keadaan, daripada serangan bersin dan mata berair, hingga kepada sesak nafas, ruam merah yang gatal atau bibir dan lidah yang bengkak selepas memakan sesuatu jenis makanan.

PEMAKANANPenyakit
BUBUR

BUBUR, makanan yang lunak dan berair; diperbuat daripada beras, pulut, jagung, kacang hijau, kacang merah atau gandum.  Bahan ini direbus dengan air sehingga empuk dan kemudian dicampur dengan santan dan gula bagi bubur manis atau dengan garam bagi bubur lemak.

BUDAYAMakanan

Kembali ke atas