Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.kha.siat] | برخاصيت

Definisi : mengandungi (memberikan) khasiat: setengah-setengah jenis makanan lebih ~ drpd yg lain (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.kha.siat] | برخاصيت

Definisi : ada khasiatnya: Setengah-setengah makanan lebih ~ drpd yg lain. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
khasiat (kata nama)
Bersinonim dengan zat, faedah, guna, kebaikan, keistimewaan, manfaat;,
Kata Terbitan : berkhasiat,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SUSU

Susu, makanan paling berkhasiat dan minuman

kegemaran ramai di seluruh dunia. Susu

mengandungi hampir semua nutrien (bahan

berkhasiat) yang diperlukan oleh manusia untuk

tumbesaran dan kesihatan. Ini kerana susu

mengandungi kandungan nutrien yang sangat

tinggi dan membolehkannya berfungsi sebagai

sebuah pasukan untuk membantu mengekalkan

kekuatan dan kesihatan tubuh.

UMUM 
PISANG

Pisang ialah buah yang berkhasiat yang tumbuh

di kawasan tropika dan popular di seluruh dunia.

Pisang tumbuh dari 2.5 hingga sembilan meter

tingginya dan ia kelihatan seperti pokok. Tetapi ia

bukan pokok kerana ia tidak mempunyai batang

atau dahan berkayu.

UMUM 
KEJU

Keju ialah makanan yang lazat dan berkhasiat

yang dibuat daripada susu. Selama beribu-ribu

tahun, keju menjadi satu daripada makanan utama

manusia di seluruh dunia. Keju boleh dimakan

begitu sahaja atau dimakan dengan biskut,

sandwic, salad, atau dimasak dengan makanan

lain.

UMUM 
KACANG LIMA

Kacang lima ialah kacang yang paling berkhasiat

dalam famili kacang pis. Ia mengandungi protein

yang tinggi dan kaya dengan zat besi, kalsium dan

vitamin.

UMUM 
SAYUR

Sayur adalah mana-mana satu daripada banyak

makanan berkhasiat yang diperoleh daripada daun,

akar, biji, batang, dan lain-lain bahagian tumbuhan

tertentu. Sayur dimakan mentah atau dimasak, dan

digunakan sebagai sebahagian daripada hidangan

utama, dalam salad dan sup dan sebagai snek. Selain

sayur dan herba yang ditanam dimakan

di negara kawasan tropika, terdapat lebih kurang 100

jenis sayur yang dimakan atau ditanam di merata

dunia.

UMUM 
BROKOLI

Brokoli ialah sayur kebun berkhasiat yang

berkaitan rapat dengan kubis bunga.

UMUM 
TEPUNG UBI KAYU

Tepung ubi kayu ialah kanji makanan yang

banyak digunakan untuk membuat kuih. Ia diambil

daripada akar ubi kayu, iaitu tumbuhan tropika

dalam famili yang sama dengan kacang jarak . Kuih

yang dibuat daripada tepung ubi kayu adalah

berkhasiat dan mudah dihadam.

UMUM 
SISTEM PENGHADAMAN

Sistem penghadaman ialah kumpulan organ

yang menguraikan makanan menjadi zarah yang

lebih kecil, atau molekul, untuk kegunaan badan

manusia. Penguraian ini membolehkan zarah

terhadam melalui dinding usus masuk ke dalam

aliran darah. Zarah ini kemudiannya diagih-agihkan

sebagai makanan berkhasiat kepada bahagian badan.

UMUM 
MAKANAN

Makanan adalah satu daripada keperluan kita

yang paling asas. Kita tidak dapat hidup tanpa

makanan. Makanan memberikan kita tenaga untuk

segala-gala yang kita lakukan – berjalan, bercakap,

bekerja, bermain, membaca, berfikir dan bernafas.

Makanan juga membekalkan tenaga yang

diperlukan oleh saraf, otot, jantung dan kelenjar

untuk berfungsi. Di samping itu, makanan

membekalkan bahan berkhasiat yang diperlukan

oleh badan untuk membina dan membaiki tisu dan

untuk mengawal organ dan sistem badan.

UMUM 
SAGU

Sagu ialah kanji yang didapati di bahagian tengah

yang mampung atau empulur, daripada pelbagai

pokok palma tropika. Sejenis tepung, yang dikenali

sebagai tepung sagu, dibuat daripada sagu. Bekalan

terbesar sagu datang dari Hindia Timur. Banyak sagu

dihantar ke Eropah dan Amerika Utara untuk tujuan

masakan komersial. Tepung sagu digunakan

kebanyakannya untuk membuat puding dan sebagai

pemekat sup. Tepungnya berkhasiat dan mudah

dihadam. Sagu adalah salah satu daripada makanan

utama orang Hindia Timur.

UMUM 

Kembali ke atas