wheat milling by-product | hasil sampingan pengilangan gandum | Veterinar | Tiada | Hasil sampingan yang didapati daripada proses pengilangan gandum untuk dijadikan makanan ternakan. Antara hasil sampingan yang diperoleh ialah dedak gandum, mil germa gandum dan middling atau polard gandum. Dedak gandum mengandungi 8.5-12% serabut kasar dan 12.5-16% protein kasar. Middling pula merupakan campuran dedak dan endosperma yang mengandungi 2-4% serabut kasar dan 15-18% protein manakala, germa gandum mengandungi 22-32% protein kasar tetapi rendah kandungan serabutnya. Namun begitu, ia merupakan sumber yang baik untuk vitamin E dan tiamina. |
cereal by-product | hasil sampingan bijirin | Veterinar | Tiada | Bahan-bahan sampingan yang diperoleh daripada proses pengisaran bijirin. Contohnya, dedak dan sekam yang terhasil daripada pemprosesan padi. Pengisaran gandum pula menghasilkan dedak gandum, polard gandum dan mil germa gandum. Bahan-bahan ini digunakan sebagai sumber tenaga sebanyak 12-14 MJ/kg dan sumber protein sebanyak 8-9% dalam pemformulasian makanan. Bahan ini sesuai untuk makanan semua jenis ternakan. |
soft wheat | gandum lembut | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Gandum yang mengalami pemecahan endosperma secara rawak dan menghasilkan sel endosperma yang mudah pecah serta melekat pada kulit. Gandum lembut menghasilkan tepung yang sangat halus, melekat sesama sendiri serta sukar diayak. Gandum lembut mempunyai kandungan protein yang rendah dan menghasilkan tepung yang kuat serta berupaya membentuk doh yang lebih kenyal. Gandum ini lebih sesuai bagi pembuatan roti kerana menghasilkan roti yang berisi padu tinggi, bertekstur baik dan boleh disimpan lama. |
hard wheat | gandum keras | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Gandum yang mengalami pemecahan endosperma di sepanjang garis sempadan sel apabila dikisar, dan menghasilkan sel endosperma yang lebih bersih dan masih tidak rosak. Gandum ini menghasilkan tepung yang kasar, bergerak bebas dan mudah diayak serta mengandungi zarah yang seragam. Gandum keras mempunyai kandungan protein yang tinggi dan menghasilkan tepung yang kuat serta berupaya membentuk doh yang lebih kenyal. Gandum ini lebih sesuai bagi pembuatan roti kerana menghasilkan roti yang berisi padu tinggi, bertekstur baik dan boleh disimpan lama. |
buckwheat | gandum kuda (GEOG, PEM.MAN) | Sosiologi | Tiada | 1. Tumbuhan daripada genus Fagopyrum, yang kandungan proteinnya kurang daripada gandum biasa dan digunakan sebagai bijirin, atau makanan haiwan.,2. Tepung atau bijirin daripada biji tumbuhan gandum kuda.,3. Kek kecil yang dibuat menggunakan tepung gandum kuda. |
wheat germ | germa gandum | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Embrio bijirin yang dibuang semasa pengilangan. Germa gandum boleh menyebabkan ketengikan kerana kandungan minyaknya yang tinggi. Ia digunakan untuk menghasilkan minyak germa gandum. |
einkorn | einkorn (gandum purba) | Sejarah | Tiada | Jenis gandum yang berbentuk leper seperti bijirin barli, dianggap jenis tanaman purba dan tumbuh biasanya di tanah yang kurang subur di Eropah Tengah. |
wheat germ | germa gandum | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Embrio gandum yang mengandungi tokoferol, tiamina, riboflavin dan vitamin lain |
wheat polard | polard gandum | Veterinar | Tiada | Hasil sampingan yang diperoleh daripada pengisaran gandum yang terdiri daripada lapisan dedak, lapisan aleuron dan germa. Bahan ini mengandungi aras protein 16-20% manakala tenaga metabolisme 11-12 MJ/kg dan mengandungi mineral dan vitamin yang tinggi. Bahan ini sesuai dijadikan sebagai bahan makanan ternakan ruminan dan bukan ruminan. Walau bagaimanapun, jika bahan ini diberi dalam kuantiti yang banyak (melebihi 40%) kepada ternakan, perolehan fosforus boleh terjejas kerana unsur ini terikat dalam bentuk fitat. |
wheat sheat pattern | corak bunga gandum | Kesenian | Tiada | Corak yang menyerupai bunga gandum. |