Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata gula-gula 1


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
confectionkonfeksiPentadbiran PerniagaanTiada1. Pepejal lembik bak gula-gula untuk memasukkan bahan-bahan berubat, untuk tujuan awetan atau memberikan bentuk yang lebih mudah.,2. Masakan biasanya kuih atau cairan yang manis rasanya.
nougatsifar; gula nougatPentadbiran PerniagaanTiada1. Gula nougat: Pralin yang dikisar halus sehingga menjadi pes dan berminyak sebagai bahan perasa untuk krim mentega dan kastard.,2. Sifar: Angka kosong.
caramelkaramelPentadbiran PerniagaanTiada1. Gula yang dimasak sehingga cair dan berwarna kekuning-kuningan atau dikenali juga sebagai gula hangus.
caramelkaramelPentadbiran PerniagaanTiada1. Gula yang dimasak sehingga cair dan berwarna kekuning-kuningan atau dikenali juga sebagai gula hangus.
lactic acidasid laktikPerubatanTiada1. Gula ringkas yang terbentuk sebagai hasil metabolisme glukosa semasa ketiadaan oksigen, merupakan pengawet makanan yang penting.
saccharinsakarinPerubatanTiadaNama kimia: 1,2-benzisotiazolin-3(2H)-on-1, 1-dioksida. Sebatian berhablur putih; C7H5NO3S. Gula yang jauh lebih manis daripada sukrosa, dan digunakan sebagai agen pemanis alternatif untuk pesakit diabetes dan obes.
saccharidessakaridaPerubatanTiadaIstilah umum yang merujuk pada pelbagai jenis gula, meliputi gula ringkas atau monosakarida, oligosakarida dan polisakarida. Formula umumnya ialah (CnH2nOn-1).
hyperglycemichiperglisemikHerbaFitoterapi1. Kadar kepekatan gula yang tinggi di dalam darah melebihi paras normal. 2. Bahan yang boleh menghasilkan glukosa pada tahap yang tinggi di dalam darah.
hypoglycemichipoglisemikHerbaFitoterapi1. Kadar kepekatan gula yang rendah di dalam darah. 2. Bahan yang menurunkan kepekatan glukosa di dalam darah.
beatpukul; putarPentadbiran PerniagaanTiada1. Pukul: Proses memasukkan udara ke dalam bahan atau campuran bahan seperti telur, krim dan gula dengan cara memukul.,2. Putar: Proses memasukkan udara ke dalam bahan atau campuran bahan seperti telur, krim dan gula dengan cara memutar.
1234

Kembali ke atas