confection | konfeksi | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pepejal lembik bak gula-gula untuk memasukkan bahan-bahan berubat, untuk tujuan awetan atau memberikan bentuk yang lebih mudah.,2. Masakan biasanya kuih atau cairan yang manis rasanya. |
nougat | sifar; gula nougat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Gula nougat: Pralin yang dikisar halus sehingga menjadi pes dan berminyak sebagai bahan perasa untuk krim mentega dan kastard.,2. Sifar: Angka kosong. |
caramel | karamel | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Gula yang dimasak sehingga cair dan berwarna kekuning-kuningan atau dikenali juga sebagai gula hangus. |
caramel | karamel | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Gula yang dimasak sehingga cair dan berwarna kekuning-kuningan atau dikenali juga sebagai gula hangus. |
lactic acid | asid laktik | Perubatan | Tiada | 1. Gula ringkas yang terbentuk sebagai hasil metabolisme glukosa semasa ketiadaan oksigen, merupakan pengawet makanan yang penting. |
saccharin | sakarin | Perubatan | Tiada | Nama kimia: 1,2-benzisotiazolin-3(2H)-on-1, 1-dioksida. Sebatian berhablur putih; C7H5NO3S. Gula yang jauh lebih manis daripada sukrosa, dan digunakan sebagai agen pemanis alternatif untuk pesakit diabetes dan obes. |
saccharides | sakarida | Perubatan | Tiada | Istilah umum yang merujuk pada pelbagai jenis gula, meliputi gula ringkas atau monosakarida, oligosakarida dan polisakarida. Formula umumnya ialah (CnH2nOn-1). |
hyperglycemic | hiperglisemik | Herba | Fitoterapi | 1. Kadar kepekatan gula yang tinggi di dalam darah melebihi paras normal. 2. Bahan yang boleh menghasilkan glukosa pada tahap yang tinggi di dalam darah. |
hypoglycemic | hipoglisemik | Herba | Fitoterapi | 1. Kadar kepekatan gula yang rendah di dalam darah. 2. Bahan yang menurunkan kepekatan glukosa di dalam darah. |
beat | pukul; putar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pukul: Proses memasukkan udara ke dalam bahan atau campuran bahan seperti telur, krim dan gula dengan cara memukul.,2. Putar: Proses memasukkan udara ke dalam bahan atau campuran bahan seperti telur, krim dan gula dengan cara memutar. |