Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.li.but] | هليبوت

Definisi : sj ikan laut, Hippoglossus spp. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.li.but] | هليبوت

Definisi : nama sj ikan laut yg besar dan pipih, Hippoglossus spp.: Ikan jenis ~ ditangkap di perairan yg lebih dalam. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata halibut


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
halibuthalibutPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
halibut fisheryperikanan halibutUndang-undangTiadaTiada
halibut liver oilminyak hati halibutPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
bouillabaisse a la Provencalebouillabaisse ala ProvencalePentadbiran PerniagaanTiadaSup ikan daripada campuran ikan merah, halibut, ikan tombak, witing, belanak dan kerapu.
axerophtolakseroftolPentadbiran PerniagaanTiadaVitamin yang larut dalam lemak dan banyak terdapat dalam minyak hati ikan kod dan halibut yang perlu untuk pertumbuhan normal, pencegahan penyakit rabun malam dan penjagaan tisu epitelium.
retinolretinolPentadbiran PerniagaanTiadaVitamin yang larut dalam lemak dan banyak terdapat dalam minyak hati ikan seperti kod dan halibut, perlu untuk pertumbuhan normal, pencegahan penyakit rabun malam dan penjagaan tisu epitelium.
vitamin Avitamin AVeterinarTiadaVitamin larut lemak dan tidak boleh disintesis oleh ternakan. Oleh itu, vitamin ini perlu dibekalkan dalam diet untuk keperluan ternakan. Vitamin ini diperlukan untuk pertumbuhan yang normal, pencegahan penyakit rabun malam dan penjagaan tisu epitelium. Biasanya, dedaun hijau merupakan pelopor vitamin A, terutamanya karoten, yang boleh ditukarkan kepada vitamin A dalam dinding usus dan hepar. Dalam haiwan, vitamin ini banyak terkumpul di dalam hepar. Vitamin ini juga diperoleh daripada sumber lain seperti minyak hati ikan kod dan halibut. Pengambilan vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan toksik yang dikenali sebagai hipervitaminosis A. Sinonim retinol.
saponification valuenilai saponifikasiHerbaTiadaNombor yang menyatakan jumlah dalam miligram kalium hidroksida yang diperlukan untuk meneutralkan asid bebas dan mensaponifikasi ester yang terkandung bagi satu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan trigliserida dalam minyak, lemak dan lilin yang terdapat dalam bahan mentah dan sediaan herba. Nilai yang rendah menandakan bahan herba dicemari minyak mineral seperti vaselin dan nilai yang tinggi menandakan ketengikan bahan herba. Sejumlah berat bahan herba direfluks dalam kalium hidroksida beretanol dan hasilan dititrat dengan asid hidroklorik menggunakan fenolftalein sebagai indikator. Nilai diperoleh daripada ungkapan 28.05x/w, iaitu x ialah perbezaan isi padu asid hidroklorik bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai saponifikasi piawai bagi minyak ikan halibut tidak melebihi 180, lemak bulu terhidrogen maksimum 8.0 dan lilin karnauba di antara 78-95.

Kembali ke atas