halibut | halibut | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
halibut fishery | perikanan halibut | Undang-undang | Tiada | Tiada |
halibut liver oil | minyak hati halibut | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
bouillabaisse a la Provencale | bouillabaisse ala Provencale | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sup ikan daripada campuran ikan merah, halibut, ikan tombak, witing, belanak dan kerapu. |
axerophtol | akseroftol | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Vitamin yang larut dalam lemak dan banyak terdapat dalam minyak hati ikan kod dan halibut yang perlu untuk pertumbuhan normal, pencegahan penyakit rabun malam dan penjagaan tisu epitelium. |
retinol | retinol | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Vitamin yang larut dalam lemak dan banyak terdapat dalam minyak hati ikan seperti kod dan halibut, perlu untuk pertumbuhan normal, pencegahan penyakit rabun malam dan penjagaan tisu epitelium. |
vitamin A | vitamin A | Veterinar | Tiada | Vitamin larut lemak dan tidak boleh disintesis oleh ternakan. Oleh itu, vitamin ini perlu dibekalkan dalam diet untuk keperluan ternakan. Vitamin ini diperlukan untuk pertumbuhan yang normal, pencegahan penyakit rabun malam dan penjagaan tisu epitelium. Biasanya, dedaun hijau merupakan pelopor vitamin A, terutamanya karoten, yang boleh ditukarkan kepada vitamin A dalam dinding usus dan hepar. Dalam haiwan, vitamin ini banyak terkumpul di dalam hepar. Vitamin ini juga diperoleh daripada sumber lain seperti minyak hati ikan kod dan halibut. Pengambilan vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan toksik yang dikenali sebagai hipervitaminosis A. Sinonim retinol. |
saponification value | nilai saponifikasi | Herba | Tiada | Nombor yang menyatakan jumlah dalam miligram kalium hidroksida yang diperlukan untuk meneutralkan asid bebas dan mensaponifikasi ester yang terkandung bagi satu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan trigliserida dalam minyak, lemak dan lilin yang terdapat dalam bahan mentah dan sediaan herba. Nilai yang rendah menandakan bahan herba dicemari minyak mineral seperti vaselin dan nilai yang tinggi menandakan ketengikan bahan herba. Sejumlah berat bahan herba direfluks dalam kalium hidroksida beretanol dan hasilan dititrat dengan asid hidroklorik menggunakan fenolftalein sebagai indikator. Nilai diperoleh daripada ungkapan 28.05x/w, iaitu x ialah perbezaan isi padu asid hidroklorik bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai saponifikasi piawai bagi minyak ikan halibut tidak melebihi 180, lemak bulu terhidrogen maksimum 8.0 dan lilin karnauba di antara 78-95. |