Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.pa/] | هاڤق

Definisi : berbau tidak sedap kerana sudah lapuk atau usang (bkn sesuatu) atau sudah lama tersimpan (bkn bahan makanan): bantal usang yg ~; biskut yg sudah ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.pa/] | هاڤق

Definisi : berbau busuk (tidak sedap) kerana sudah lapuk, tersimpan lama dll: tilam yg ~; biskut yg ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hapak
Rujuk :busuk


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
hapakhapakKesenianTiadaLagu tari rakyat Ukrainia, Rusia
mustyhapakPerubatanTiadaTiada
mustyhapakPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
rancidtengikMakanan dan PemakananTeknologi MakananRasa atau bau yang tidak enak yang terbentuk dalam minyak atau lemak disebabkan oleh hidrolisis atau pengoksidaan. Bau tengik yang dihasilkan oleh hidrolisis ialah bau masam, hapak, dan tajam disebabkan oleh pembentukan asid lemak berantai pendek, manakala bau tengik yang dihasilkan oleh pengoksidaan ialah seperti bau cat, bahan kimia, ikan, atau kacang mentah disebabkan oleh pembentukan hasil-hasil sekunder seperti aldehid, alkohol dan keton.

Kembali ke atas