chlorine key pollutants | pencemar utama klorin | Kejuruteraan | Kejuruteraan Kimia | Pencemar udara yang terkandung di dalamnya unsur klorin. Misalnya, asid hidroklorik (HC1) dan gas klorin (C12). Pencemar asid hidroklorik berpunca daripada industri pembuatan asid hidroklorik, pembakaran PVC dan pengklorinan bahan organik. |
mud acid | asid lumpur | Kejuruteraan | Petroleum | Sejenis asid mineral yang terdiri daripada campuran asid hidroklorik, asid hidrofluorik dan bahan-bahan lain. Umumnya, digunakan dalam operasi pengasidan matriks formasi batupasir. Komposisi asid yang selalu digunakan adalah 3 peratus asid hidrofluorik, 12 peratus asid hidroklorik dan 85 peratus air berserta bahan-bahan tambah yang digunakan bagi mendapatkan ciri-ciri asid yang dikehendaki. |
hydrochloric acid | asid hidroklorik | Fizik | Tiada | Tiada |
hydrochloric acid | asid hidroklorik | Perubatan | Tiada | Tiada |
hydrochloric acid | asid hidroklorik | Perubatan | Tiada | Hidrogen klorida di dalam larutan akueus formula HC, berbentuk cecair tak berwarna, toksik, berbau sengit dan digunakan sebagai bahan uji makmal. |
hydrochloric acid | asid hidroklorik | Kimia | Tiada | Hidrogen klorida di dalam larutan akueus formula HC, berbentuk cecair tak berwarna, toksik, berbau sengit dan digunakan sebagai bahan uji makmal. |
hydrochloric acid | asid hidroklorik | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Hidrogen klorida di dalam larutan akueus formula HC, berbentuk cecair tak berwarna, toksik, berbau sengit dan digunakan sebagai bahan uji makmal. |
hydrochloric acid | asid hidroklorik | Kimia | Tiada | Hidrogen klorida di dalam larutan akueus, formula HCI, berbentuk cecair tidak berwarna yang berwasap, toksik, berbau sengit, sangat menghakis, tidak mudah terbakar, larut di dalam air, alkohol dan benzena, dan digunakan sebagai bahan uji makmal. |
bitterness value | nilai kepahitan | Herba | Tiada | Tahap rasa kepahitan bahan herba berbanding piawai rujukan kuinina hidroklorik. Nilai ini merupakan ukuran tahap kepahitan bagi herba yang mengandungi bahan pahit. Kaedah ini berguna untuk menentukan kualiti bahan mentah. Larutan air sampel herba biasanya dalam julat cairan tertentu dikumur selama 30 saat dan diluahkan. Larutan yang kekal memberikan rasa pahit sehingga melepasi 30 saat ditentukan dan dibandingkan dengan larutan piawai air kuinina hidroklorik. Ujian ini hanya dilakukan pada bahan herba yang identiti bahan kimianya telah dikenal pasti dan diketahui selamat. Contohnya daun teh. |
fuming hydrochloric acid | asid hidroklorik berwasap | Kimia | Tiada | Tiada |