forcemeat stuffing | daging inti pedas; ikan inti pedas | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Daging inti pedas: Cincangan daripada daging yang dicampur bahan perasa terutamanya pedas untuk inti.,2. Ikan Inti Pedas: Cincangan daripada ikan yang dicampur bahan perasa terutamanya pedas untuk inti. |
filling | inti; isian; sarak; tampalan; tambakan; peninggian; pakan; pengisian | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1.Inti: Isi daripada gula, kelapa dan lain-lain yang terdapat dalam kuih seperti kuih karipap dan koci.,2.Sarak: Isi ramuan yang dimasukkan ke dalam ketam, ayam dan lain-lain yang dimasak. |
bouchees | pastri buci | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri lapis yang berlubang di tengah berukuran 4 1/2 cm yang boleh diisi dengan inti ayam atau inti manis. |
kernel | inti; isirung | Perubatan | Tiada | 1. Isirung: Bahagian dalam biji yang mengandungi embrio.,Inti: Bahagian atom yang tinggal, selepas pembuangan elektron valens. |
core zone | zon inti | Perikanan | Tiada | Kawasan taman laut yang dilarang memancing. Zon ini terbahagi kepada dua bahagian, iaitu zon tengah yang mempunyai kelebaran 1 batu nautika dari pulau dan zon luar selebar 1 batu nautika dari zon tengah. |
centre | pusat; tengah; kata utama; inti suku kata | Matematik | Tiada | 1. Pusat: Tempat rujukan, titik pembinaan, titik yang tengah sekali pada bulatan atau sfera. |
cherry | ceri | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Ceri: Sejenis buah yang digunakan sebagai hiasan dan inti dalam masakan. |
calandria | kalandria | Kejuruteraan | Tiada | 1. Bahagian tertentu dalam kilang yang menjalankan pengwapan melalui tiub-tiub yang membawa bendalir pemanas.,2. Kebuk tertutup yang digunakan dalam inti reaktor jenis tertentu. |
togue | tog | Kesenian | Tiada | 1. Koif atau tudung kepala yang menjadi pakaian wanita pada akhir abad ke-16 hingga awal abad ke-17.,2. Kusyen segi tiga yang dipakai sebagai inti semasa mendandan atau membentuk rambut. Popular dari tahun 1815 hingga 1820.,.,4. Topi sama sendat di kepala daripada fabrik yang didrep. Adakalanya tanpa tajuk terbuka. |
classification of library science | pengelasan sains perpustakaan | Perpustakaan | Tiada | Skim yang terbahagi kepada dua bahagian iaitu Bahagian pertama yang terdiri daripada A/Z yang mengandungi subjek utama atau 'inti' perpustakaan sementara bahagian kedua iaitu kelas 1/8 yang terdiri daripada subjek sampingan yang penting untuk rujukan para pustakawan dan sains maklumat. |