Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[i.si.rung] | ايسيروڠ

Definisi : bahagian isi pd tempurung sesuatu buah spt kelapa dsb. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[i.si.rung] | ايسيروڠ

Definisi : bahagian isi pd tempurung sesuatu buah (kelapa dsb). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata isirung


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MIL OAT

Mil oat ialah keluaran makanan yang dibuat

daripada oat. Ia biasanya dimakan sebagai bijirin

sarapan yang dimasak yang dinamakan bubur. Mil

oat dibuat dengan membuang sekam luar isirung

oat. Groat atau bahagian dalam isirung, dilecek

untuk menanggalkan kulit luarnya. Kemudian, ia

dikukus sebahagiannya masak, dan digelek untuk

membentuk emping. Mil oat segera dimasak,

didapati apabila groat dipotong menjadi kepingan

yang lebih kecil sebelum digelek menjadi emping.

Mil oat adalah sumber vitamin B dan zat besi

yang baik. Satu cawan (240 gram) bubur mil oat

mengandungi kira-kira 23 gram karbohidrat, lima

gram protein, dua gram lemak. Satu cawan terdiri

daripada kira-kira 85 peratus air dan mempunyai

130 kalori.

UMUM 
KACANG

Kacang ialah nama popular bagi banyak jenis biji

atau buah kering, yang boleh dimakan, yang

tumbuh dalam kulit keras. Perkataan kacang boleh

merujuk kepada kulit dan isinya, atau isirung di

dalam, atau kepada isirung sahaja.

UMUM 
MINYAK TUNG

Minyak tung ialah minyak yang didapati daripada

isirung biji tung. Pokok tung pada asalnya tumbuh

di Asia Timur, terutamanya di China. Minyak tung

juga dikenali sebagai minyak China-wood, minyak

Japanese-wood , atau sebagai minyak wood sahaja.

Minyak tung adalah satu daripada agen pengering

yang paling berkuasa. Minyak ini tahan terhadap

asid, alkali dan alkohol.

UMUM 
MINYAK JAGUNG

Minyak jagung ialah minyak yang dibuat

daripada isirung jagung. Ia digunakan terutamanya

sebagai minyak masak dan minyak salad, dan

dalam keluaran makanan seperti marjerin dan

kerepek kentang. Minyak jagung yang ditapis

berwarna kuning pucat.

UMUM 

Kembali ke atas