Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ju.ru.ma.sa/] | جوروماسق

Definisi : tukang masak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata jurumasak


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
garde mangerjurumasak makanan sejuk; bahagian makanan sejukPentadbiran PerniagaanTiada1. Jurumasak makanan sejuk: Jurumasak makanan yang dimakan sejuk. 2. Bahagian makanan sejuk: Bahagian yang menyediakan makanan yang dimakan sejuk seperti salad dan sos.
entremetierjurumasak; bahagian sayur-mayurPentadbiran PerniagaanTiada1. Jurumasak: Orang yang memasak di bahagian sayur-mayur. 2. Bahagian sayru-sayuran: Bahagian yang menyediakan sup, sayuran dan hidangan daripada nasi dan kentang.
sous chefjurumasak keduaPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang menjadi penolong ketua jurumasak.
chef tournantjurumasak gantianPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang mengambil alih tugas jurumasak apabila perlu.
chefjurumasakPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang telah mendapat didikan formal dalam bidang masakan.
chefjurumasakPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang telah mendapat didikan formal dalam bidang masakan.
executive chefketua jurumasakPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang mengetuai organisasi dapur.
chef de partiejurumasak bahagianPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang mengetuai bahagian dapur mengikut pengkhususan masing-masing.
chef de cuisineketua jurumasakPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang mengetuai organisasi dapur.
first cooktukang masak pangkat atasanPentadbiran PerniagaanTiadaOrang kanan jurumasak yang tugasnya lebih tertumpu kepada memasak dan menyempurnakan makanan.

Kembali ke atas