caramel mould | acuan karamel | Sosiologi | Tiada | Bekas berbagai bentuk dan ukuran untuk membentuk karamel. |
caramel | karamel | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Bahan berwarna perang yang dihasilkan dengan membakar gula pada suhu lebih daripada takat leburnya. Karamel merupakan aditif yang biasa digunakan dalam pengeluaran kicap dan minuman kola. |
caramel | karamel | Kimia | Tiada | Bahan yang berwarna perang gelap, formula (C12H18O9)n, larut di dalam air dan diperoleh melalui pemanasan gula pada suhu 200oC dengan bermangkinkan garam ammonium. Karamel digunakan sebagai bahan pewarna makanan dan minuman. |
caramel | karamel | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Gula yang dimasak sehingga cair dan berwarna kekuning-kuningan atau dikenali juga sebagai gula hangus. |
caramel | karamel | Perubatan | Tiada | 2. Bahan yang berwarna perang gelap, larut di dalam air, dan diperoleh melalui pemanasan gula pada suhu 200oC dengan bermangkinkan garam ammonium. |
caramel | karamel | Kimia | Tiada | 2. Bahan yang berwarna perang gelap, larut di dalam air, dan diperoleh melalui pemanasan gula pada suhu 200oC dengan bermangkinkan garam ammonium. |
caramel | karamel | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Gula yang dimasak sehingga cair dan berwarna kekuning-kuningan atau dikenali juga sebagai gula hangus. |
black jack | karamel | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Gula yang dimasak sehingga cair dan berwarna kekuning-kuningan dikenali juga sebagai gula hangus. |
caramel cutter | pemotong karamel | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Alat untuk memotong coklat dan kandi. |
caramel custard | kastard karamel | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kastard daripada telur, susu dan gula hangus. |