Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ké.ju] | کيجو

Definisi : (kéju) sj makanan yg dibuat drpd dadih susu; ~ krim keju lembut berwarna putih yg diperbuat drpd krim dan susu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ké.ju] | کيجو

Definisi : /kéju/ makanan yg dibuat drpd dadih susu yg dikeraskan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata keju


Kamus Bahasa Melayu

KataTakrifSumber
keju(kéju) sj makanan yg dibuat drpd dadih susu; ~ krim keju lembut berwarna putih yg diperbuat drpd krim dan susu.Kamus Dewan Edisi Keempat
keju/kéju/ makanan yg dibuat drpd dadih susu yg dikeraskan.Kamus Pelajar Edisi Kedua
keju/kéju/ makanan yg dibuat drpd dadih susu yg dikeraskan.Kamus Pelajar
keju krimkeju lembut berwarna putih yg diperbuat drpd krim dan susu.Kamus Dewan Edisi Keempat
kek kejukek yg diperbuat drpd keju krim, gula, telur dsb;Kamus Dewan Edisi Keempat
pasteur; mempasteur memanaskan cecair (spt susu, wain, dll) atau makanan pepejal (spt keju) utk memusnahkan mikroorganisma yg berbahaya atau utk mengehadkan kadar penapaian bahan yg berkenaan; pempasteuran proses mempasteur; pempasteur 1. orang yg melakukan proses atau kerja pempasteuran; 2. alat utk mempas­teurkan sesuatu bahan spt susu, keju dan krim.Kamus Dewan Edisi Keempat
kek I(kék) sj kuih yg dibuat drpd adunan te­pung, mentega, gula, dll dan dibakar; ~ buah kek yg mengandungi campuran buah­buahan kering spt kismis, aprikot dsb; ~ keju kek yg diperbuat drpd keju krim, gula, telur dsb; ~ lapis kek yg terdiri drpd beberapa lapis yg berwarna-warni dan berempah.Kamus Dewan Edisi Keempat
panirark keju.Kamus Dewan Edisi Keempat
mozarela(mozaréla) (ERT) sj keju separuh lembut yg berasal dr Itali, biasanya digunakan dlm piza dan masakan lain.Kamus Dewan Edisi Keempat
tenusu1. tempat menyimpan susu dan mem­buat mentega (keju); 2. perusahaan menyim­pan susu dan membuat mentega; lembu ~ lembu yg diternak utk susunya; pentenusu pekerja tenusu.Kamus Dewan Edisi Keempat
123

Kembali ke atas