Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ké.ju] | کيجو

Definisi : (kéju) sj makanan yg dibuat drpd dadih susu; ~ krim keju lembut berwarna putih yg diperbuat drpd krim dan susu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ké.ju] | کيجو

Definisi : /kéju/ makanan yg dibuat drpd dadih susu yg dikeraskan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata keju


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cheesekejuMakanan dan PemakananTeknologi MakananHasil pepejal atau separa pepejal yang segar atau matang yang diperoleh melalui pengentalan susu dengan enzim renin atau asid. Keju boleh dimatangkan dengan menggunakan kulat atau bakteria. Contoh, keju lembut, keju keras, dan keju proses.
Camembertkeju CamembertPentadbiran PerniagaanTiadaKeju lembut seperti keju brie tetapi mempunyai kerak yang boleh dimakan.
cheesecakekek kejuPentadbiran PerniagaanTiadaKek daripada keju kotej atau keju krim, telur, gula dan sebagainya, biasanya dibakar dengan bahagian bawahnya berkerak.
cannelonikaneloniPentadbiran PerniagaanTiadaPasta berbentuk tiub berinti daging, ikan atau keju, dibakar bersama mentega dan keju atau sos krim dan keju.
briekeju briePentadbiran PerniagaanTiadaKeju Perancis lembut yang disapu di atas roti.
cheese spreadkeju sapuKimiaTiadaKeju lembut yang boleh disapu atau dilepa pada makanan.
grated cheesekeju parutPentadbiran PerniagaanTiadaKeju yang diparut kepada kepingan kecil untuk digunakan dalam masakan atau sebagai hiasan.
cottage cheesekeju kotejPentadbiran PerniagaanTiadaKeju lembut tidak diawet daripada susu skim masam.
colby cheesekeju kolbiPentadbiran PerniagaanTiadaSejenis keju lembut yang lembap dan berongga.
cheese ripeningpemeraman kejuSosiologiTiadaProses mematangkan keju sehingga menimbulkan rasa, bau, tekstur dan warna yang dikehendaki.
12345678910...

Kembali ke atas