inspissation | pemekatan | Perubatan | Tiada | 1. Proses menjadikan lebih pekat atau kental melalui penyerapan atau penyejatan.,2. Keadaan menjadi lebih pekat atau kental melalui penyerapan atau penyejatan. |
mucilage | musilaj | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Larutan gam berair dan kental, digunakan sebagai pelincir dalam persediaan kulit, untuk membawa pil dan ampaian bahan-bahan yang tak larut. |
honeydew | madu serangga | Biologi | Histologi dan Sitologi | 1. Rembesan manis yang terdapat pada daun kebanyakan tumbuh-tumbuhan. 2. Cairan kental yang dirembeskan oleh kulat ergot. 3. Rembesan manis yang dihasilkan oleh setengah-setengah serangga, seperti afid. |
condensed | mampat; ringkas; padat; memeluwap; pekat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Mampat: Sesuatu yang tidak berongga-rongga.,2. Padat: Isi, kandungan, susunan dan lain-lain yang penuh dan rapat sekali.,3. Memeluwap: Menjadi atau mengeluarkan wap.,4. Pekat: Sesuatu yang tidak cair, kental dan likat. |
starch | kanji | Herba | Fitokimia | Polimer karbohidrat atau polisakarida yang terdiri daripada campuran amilosa dan amilopektin. Kanji mengandungi unit berulang yang diikat dengan atom oksigen melalui ikatan 1,4’-α-glikosida. Kebanyakan kanji terdiri daripada 20% amilosa dan selebihnya amilopektin. Larutan kanji yang dipanaskan membentuk gel yang kental. Kanji terhadam dalam mulut dan perut oleh enzim glikosidase dan menghasilkan glukosa sebagai bahan sumber tenaga bagi hidupan. Sumber kanji ialah tumbuhan terutamanya jagung, kentang, ubi kayu dan beras. Kanji juga digunakan sebagai perekat dan pemekat bahan makanan serta digunakan sebagai bahan kemasan akhir bagi tekstil. |