chantilly | santili | Sosiologi | Tiada | 1. Krim putar yang biasanya manis dan berperisa vanila.,2. Makanan yang disediakan atau dihiasi dengan krim putar. |
beat | pukul; putar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pukul: Proses memasukkan udara ke dalam bahan atau campuran bahan seperti telur, krim dan gula dengan cara memukul.,2. Putar: Proses memasukkan udara ke dalam bahan atau campuran bahan seperti telur, krim dan gula dengan cara memutar. |
beat | denyut ; pukul; putar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pukul: Proses memasukkan udara ke dalam bahan atau campuran bahan seperti telur, krim dan gula dengan cara memukul.,2. Putar: Proses memasukkan udara ke dalam bahan atau campuran bahan seperti telur, krim dan gula dengan cara memutar. |
chaud-froid sauce | sos chaud-froid | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sos daripada campuran sos wain putih dengan kaldu ikan, jeli aspik ikan, krim dan jus lemon dan khas untuk makanan laut.,2. Sos daripada campuran sos alemand dengan agar-agar ayam atau agar-agar daging dan krim dan khas untuk ayam dan daging. |
chaud-froid sauce | sos chaud-froid | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sos daripada campuran sos wain putih dengan kaldu ikan, jeli aspik ikan, krim dan jus lemon dan khas untuk makanan laut.,2. Sos daripada campuran sos alemand dengan agar-agar ayam atau agar-agar daging dan krim dan khas untuk ayam dan daging. |
spatula | spatula | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Alat untuk menyapu dan meratakan aising atau krim mentega di atas kek untuk dihias. |
single cream | putar satu kali | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Putar satu kali: Adunan yang diputar sekali sahaja.,2. Krim yang mengandungi sedikit sahaja lemak. |
nougat | sifar; gula nougat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Gula nougat: Pralin yang dikisar halus sehingga menjadi pes dan berminyak sebagai bahan perasa untuk krim mentega dan kastard.,2. Sifar: Angka kosong. |
separator | pemisah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Orang yang melakukan kerja memisahkan sesuatu.,2. Sebarang peranti untuk memisahkan satu bahan daripada satu bahan yang lain seperti krim daripada susu. |
lobster bisque | bisk udang kara | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Bisk yang menggunakan udang kara. 2. Sup daripada isi udang kara, susu, kaldu ayam, krim, garam dan serbuk cayenne. |