aromatic tincture | tinktur aromatik | Kimia | Tiada | Larutan etanol daripada kulit kayu manis, bunga cengkeh atau lengkuas. |
herbs and spices | rempah ratus | Herba | Tiada | Pelbagai campuran bahan rempah dan herba seperti kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, jintan dan lada hitam. Rempah ratus digunakan dalam masakan dan penjagaan kesihatan. |
cinnamaldehyde | sinamaldehid | Kimia | Tiada | Minyak berwarna kuning dengan bau kulit kayu manis, berasa manis dan digunakan di dalam perisa dan wangian, C6H5CH:CHCH. |
antibacterial | antibakteria | Herba | Pemiawaian | Sifat agen yang menghalang, memusnahkan atau menyekat pertumbuhan bakteria. Contohnya, minyak pati kulit kayu manis (Cinnamomum verum) yang bersifat antibakteria. |
apple strudel | strudel epal | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Strudel yang berinti kepingan epal dan campuran kismis, kepingan badam dan serbuk kulit kayu manis dan dihidang bersama sos vanila. |
allspice | rempah tiga rasa | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Beri berwarna merah atau perang yang mempunyai tiga campuran rasa iaitu rasa kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pala |
antibacterial compound | sebatian antibakteria | Herba | Pemiawaian | Sebatian tulen yang mampu memusnahkan atau merencat pertumbuhan bakteria. Contohnya, sinamaldehida merupakan sebatian dalam minyak pati kulit kayu manis (Cinnamomum verum) yang bersifat antibakteria. |
bark | kulit kayu | Herba | Tiada | Kulit luar yang keras pada batang, dahan pokok, akar dan ranting. Kulit ini terdiri daripada seluruh tisu di luar lapisan kambium yang mengandungi floem sekunder, korteks dan periderma. Kulit kayu utuh dalam bentuk kering digunakan sebagai bahan mentah herba selepas diracik, dikisar atau diserbukkan. Contohnya, kulit kayu manis dan kulit kayu pulai. |
volatile oil | minyak meruap | Herba | Tiada | Minyak pati yang berbau dan mudah meruap. Minyak ini diperoleh daripada bahan herba, contohnya daun, bunga, buah, kulit kayu dan lain-lain melalui penyulingan stim, penyulingan air, pemerahan atau diekstrakkan dengan pelarut mudah meruap. Komponen utama minyak pati terdiri daripada terpena dan terbitannya. Minyak meruap digunakan sebagai bahan perisa (minyak limau purut), bahan wangian (minyak gaharu) atau sebagai bahan pemula untuk sintesis sebatian lain (minyak terpentin). Untuk tujuan terapeutik, minyak meruap digunakan secara sedutan (minyak eukaliptus) dan ubat kumur (timol). Lazimnya kepekatan yang digunakan ialah 1-3% dalam minyak urut, 10 titik untuk air mandian atau 3-5 titik untuk pengewapan. Kawalan kualiti kandungan minyak meruap diukur melalui kaedah penyulingan stim dengan peralatan piawai. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai minyak meruap piawai bagi biji buah pelaga tidak kurang 4.0%v/w dan minyak pati bagi kulit kayu manis tidak kurang 1.0%v/w. Sinonim minyak pati. |
volatile oil determination | penentuan minyak meruap/pati | Herba | Tiada | Prosedur penentuan kandungan minyak meruap/pati dalam bahan herba. Nilai peratusannya merupakan ukuran kualiti bahan mentah dan sediaan herba. Kandungan minyak biasanya meruap/pati dalam sejumlah berat bahan diukur dengan kaedah penyulingan stim menggunakan peralatan Clavenger. Contohnya, menurut British Pharmacopoeia, had piawai minyak meruap/pati bagi biji buah pelaga ialah tidak kurang daripada 4.0%v/w dan bagi kulit kayu manis ialah tidak kurang daripada 1.0%v/w. |