glaze | air jernih | Meteorologi | Meteorologi Perhubungan | Endapan ais yang jernih, halus, dan berongga udara, yang terbentuk hasil daripada penyejukbekuan titis gerimis atau titisan hujan yang adisejuk, pada objek yang mempunyai suhu permukaan kurang daripada atau lebih sedidik daripada 0�. Ketumpatan ais jernih boleh mencapai 800 kg/m3 atau 900 kg/m3, dan nilai ini lebih tumpat dan lebih lutsinar berbanding dengan ibun beku. |
vodka | vodka | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Minuman jenis spirit yang diperoleh dengan menyuling bijirin atau ubi kentang yang telah ditapai. Minuman ini jernih, tidak mempunyai rasa dan aroma, dan mengandungi tidak kurang daripada 32.5% alkohol. |
glycerol | gliserol | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Alkohol trihidrik yang jernih, tidak berbau, likat dan berasa manis. Gliserol merupakan komponen asas minyak dan lemak selain asid lemak. Gliserol wujud secara semula jadi dalam kebanyakan tumbuhan dan diperoleh sebagai bahan sampingan hidrolisis lemak dan minyak dalam pembuatan sabun atau daripada penapaian glukosa, atau melalui sintesis kimia propilena. Gliserol mempunyai kemanisan lebih kurang dua per tiga kemanisan sukrosa. Gliserol digunakan sebagai perencat penghabluran, humektan dan bahan pemanis dalam makanan bakeri, manis-manisan, dan kelapa parut. Ia juga digunakan sebagai pelarut bagi pewarna dan perisa makanan; dan sebagai bahan pelincir bagi alat pemprosesan makanan. Sinonim gliserin. |