Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.la.zat.kan] | ملاذتکن

Definisi : menjadikan sesuatu lazat, me­nyedapkan, mengenakkan: sedikit rencah dibubuh utk ~ masakan sayur goreng itu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.la.zat.kan] | ملاذتکن

Definisi : menambahkan perasa, bahan dsb (ke dlm makanan, minuman) supaya lazat; mengenakkan: Ani memasukkan perencah utk ~ masakannya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata melazatkan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
flavour enhancerbahan penggalak perisaMakanan dan PemakananTeknologi MakananBahan untuk melazatkan, memperbaiki rasa, atau mengeluarkan ciri-ciri rasa tertentu makanan. Bahan ini mempunyai perisa tersendiri. Contoh, protein sayur hidrolisis dan ekstrak yis autolisis. Sinonim bahan penambah perisa.

Kembali ke atas