Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[meng.go.réng] | مڠݢوريڠ

Definisi : 1. memasak dgn minyak: ~ikan; ~ pisang; 2. memasak (beras, tepung, dsb) dlm kuali dgn tidak menggunakan minyak, merendang; 3. bp memperolok-olokkan, memborak; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[meng.go.réng] | مڠݢوريڠ

Definisi : memasak dlm kuali yg dibubuhi minyak atau tidak: ~ ikan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata menggoreng


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MAKANAN GORENG

MAKANAN GORENG, makanan yang dimasak dengan menggunakan minyak. Ada dua cara menggoreng; menggoreng dengan minyak yang sedikit atau menggoreng dengan minyak yang banyak. Menggoreng dengan minyak sedikit disebut tumis. Makanan yang dimasak begini antaranya ialah sayur-sayuran, sambal dan lauk-pauk.

BUDAYAMakanan
MENTEGA

Mentega ialah bahan makanan yang lazat disapu

pada roti. Mentega juga digunakan untuk

menggoreng makanan dan sebagai bahan dalam

makanan yang dibakar. Mentega terdiri daripada

lemak mentega, sejenis lemak yang berasal

daripada susu dan krim.

UMUM 
SUET

Suet ialah lemak putih, keras di sekeliling loin dan

ginjal sesetengah haiwan, terutamanya lembu dan

biri-biri dewasa. Suet yang cair membentuk lemak

haiwan yang digunakan untuk membuat lilin dan

sabun. Suet lembu digunakan untuk menggoreng

dan memasak. Suet digunakan sebagai makanan

burung.

UMUM 

Kembali ke atas