Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.re.bus] | مربوس

Definisi : memasak sesuatu dlm air, meng­godok: ~ keledek; ~ air menjerang air; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.re.bus] | مربوس

Definisi : memasak sesuatu dlm air mendidih: ~ jagung. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata merebus


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
coctionmerebusPerubatanTiadaTiada
decoctionrebusanHerbaPemiawaianPenyediaan ekstrak herba dengan merebus ramuan herba dalam air. Contohnya, rebusan akar tongkat ali (Eurycoma longifolia) untuk menghasilkan tonik.
simmerrendidihMakanan dan PemakananMakananKaedah memasak dengan merebus makanan menggunakan api yang perlahan, iaitu di bawah suhu takat didih (kurang daripada 100°C).
steam kettlekawah wapPentadbiran PerniagaanTiadaKawah berkaki untuk merebus, mencelur dan kadang kala membuat sup dan kaldu.
fish stockstok ikanPentadbiran PerniagaanTiadaAir hasil daripada merebus ikan untuk dijadikan sup atau kuah.
steam jacketed kettlekawah wapPentadbiran PerniagaanTiadaKawah berkaki untuk merebus, mencelur dan kadang kala membuat sup dan kaldu.
boiling stockair rebusanPentadbiran PerniagaanTiadaAir yang digunakan untuk merebus sesuatu jenis makanan.
decoctionperebusan; rebusanKimiaTiadaRebusan: Sari atau bahan yang diperoleh dengan merebus.
sautoirperiuk tangkai jelukPentadbiran PerniagaanTiadaPeriuk untuk memasak dengan menggunakan cecair seperti merebus dan mencelur.
gelatinegelatinPerikananTiadaBahan seperti agar-agar yang berwarna sedikit kekuningan, tidak berbau dan hampir tiada rasa, yang didapati dengan cara merebus ligamen, tulang, kulit dan bahan-bahan lain daripada sumber haiwan. Gelatin digunakan untuk melembutkan tekstur makanan dan sering digunakan dalam ais krim, jem dan kapsul ubat.
12

Kembali ke atas