coction | merebus | Perubatan | Tiada | Tiada |
decoction | rebusan | Herba | Pemiawaian | Penyediaan ekstrak herba dengan merebus ramuan herba dalam air. Contohnya, rebusan akar tongkat ali (Eurycoma longifolia) untuk menghasilkan tonik. |
simmer | rendidih | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Kaedah memasak dengan merebus makanan menggunakan api yang perlahan, iaitu di bawah suhu takat didih (kurang daripada 100°C). |
steam kettle | kawah wap | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kawah berkaki untuk merebus, mencelur dan kadang kala membuat sup dan kaldu. |
fish stock | stok ikan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Air hasil daripada merebus ikan untuk dijadikan sup atau kuah. |
steam jacketed kettle | kawah wap | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kawah berkaki untuk merebus, mencelur dan kadang kala membuat sup dan kaldu. |
boiling stock | air rebusan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Air yang digunakan untuk merebus sesuatu jenis makanan. |
decoction | perebusan; rebusan | Kimia | Tiada | Rebusan: Sari atau bahan yang diperoleh dengan merebus. |
sautoir | periuk tangkai jeluk | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Periuk untuk memasak dengan menggunakan cecair seperti merebus dan mencelur. |
gelatine | gelatin | Perikanan | Tiada | Bahan seperti agar-agar yang berwarna sedikit kekuningan, tidak berbau dan hampir tiada rasa, yang didapati dengan cara merebus ligamen, tulang, kulit dan bahan-bahan lain daripada sumber haiwan. Gelatin digunakan untuk melembutkan tekstur makanan dan sering digunakan dalam ais krim, jem dan kapsul ubat. |