Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
maize oilminyak jagungPerubatanTiadaTiada
mazola polminyak jagungPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
maize oilminyak jagungPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
corn oilminyak jagungPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
vegetable shorteninglelemak sayuranMakanan dan PemakananMakananSejenis lemak daripada minyak tumbuhan seperti minyak jagung atau minyak kacang soya yang berbentuk pepejal pada suhu bilik. Lelemak sayuran biasanya digunakan untuk menghasilkan pastri yang rapuh.
vegetable oilminyak sayuranMakanan dan PemakananMakananLemak daripada tumbuhan yang berbentuk cecair pada suhu bilik. Minyak sayuran diekstrak daripada biji-bijian, buah-buahan atau kekacang. Minyak ini digunakan secara meluas sebagai minyak masak seperti minyak kelapa sawit, minyak zaitun, minyak bunga matahari, minyak jagung, minyak kacang soya dan minyak bijan.
stearic acidasid stearikHerbaFitokimiaAsid organik tepu berantai terus yang terdiri daripada 18 karbon. Asid stearik merupakan salah satu atau lebih rangkaian asid yang membentuk minyak melalui penyambungan ester pada gliserol. Asid ini boleh dihasilkan melalui hidrolisis minyak terutamanya minyak kelapa sawit dan minyak jagung. Asid ini juga digunakan sebagai bahan tambah dalam persediaan industri sabun dan surfaktan. Sinonim asid oktadekanoik.
biodiesel feedstockstok suapan biodieselPertanianAgroteknologiBahan mentah yang diproses untuk menjadi biodiesel, contohnya minyak sawit. Stok suapan ini boleh dibahagikan kepada dua, iaitu bahan yang boleh dimakan dan bahan yang tidak boleh dimakan. Contoh bahan yang boleh dimakan ialah minyak kelapa sawit, minyak kacang soya, minyak jagung dan minyak bunga matahari. Contoh bahan yang tidak boleh dimakan pula ialah minyak jarak, minyak jojoba dan minyak alga. Terdapat kontroversi etika mengenai penggunaan bahan makanan seperti jagung dan kacang soya sebagai stok suapan biodisel dalam keadaan penduduk dunia yang lebih memerlukan makanan berbanding dengan penggunaannya sebagai bahan bakar.
linoleic acidasid linoleikHerbaFitokimiaAsid organik tak tepu berantai terus yang terdiri daripada 18 karbon dengan kedudukan ketaktepuan pada C-9 dan C-12. Asid linoleik merupakan salah satu rangkaian asid yang membentuk minyak melalui penyambungan ester pada gliserol. Asid ini juga merupakan asid lemak perlu yang penting bagi pertumbuhan manusia. Asid ini boleh dihasilkan melalui hidrolisis minyak terutamanya minyak kelapa sawit dan minyak jagung.
polyunsaturated fatty acid (PUFA)asid lemak poli tak tepu (PUFA)Makanan dan PemakananPemakananAsid lemak dengan rantaian karbon yang mengandungi dua atau lebih ikatan ganda dua. Asid lemak poli tak tepu terdiri daripada trigliserida dan kebanyakan asid lemak ialah asid lemak poli tak tepu. Contohnya, asid linoleik (dua ikatan ganda dua), dan asid linolenik (tiga ikatan ganda dua). Makanan yang mengandungi asid lemak poli tak tepu ialah minyak soya, minyak bunga matahari dan minyak jagung.
12

Kembali ke atas