Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : minyak yg diperoleh drpd kacang tanah, biasanya digunakan dlm masakan, produk farmaseutikal, sabun dsb; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
peanut oilminyak kacangPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
groundnut oilminyak kacang tanahPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
hazelnut oilminyak kacang hazelKesenianTiadaTiada
nut oilminyak kacangKesenianTiadaTiada
peanut oilminyak kacangPentadbiran PerniagaanTiadaMinyak yang diperoleh daripada kacang tanah.
soya-bean oilminyak kacang soyaKesenianTiadaMinyak yang tidak mudah kering digunakan untuk membuat varnis tetapi tidak digunakan dalam campuran cat pelukis.
vegetable shorteninglelemak sayuranMakanan dan PemakananMakananSejenis lemak daripada minyak tumbuhan seperti minyak jagung atau minyak kacang soya yang berbentuk pepejal pada suhu bilik. Lelemak sayuran biasanya digunakan untuk menghasilkan pastri yang rapuh.
vegetable oilminyak sayuranMakanan dan PemakananMakananLemak daripada tumbuhan yang berbentuk cecair pada suhu bilik. Minyak sayuran diekstrak daripada biji-bijian, buah-buahan atau kekacang. Minyak ini digunakan secara meluas sebagai minyak masak seperti minyak kelapa sawit, minyak zaitun, minyak bunga matahari, minyak jagung, minyak kacang soya dan minyak bijan.
unsaturated fatty acidasid lemak tak tepuVeterinarTiadaAsid lemak yang mengandungi ikatan bon berganda. Contohnya, asid linoliek (C18:1), asid oleik (C16:1) dan asid linolenik (C18:2) yang diperlukan oleh ternakan dan mesti dibekalkan dalam makanan kerana tidak mampu mensintesis bahan tersebut dengan sendiri. Asid ini juga mudah dioksidakan menjadi tepu, asid lemak tepu berantai pendek, polimer asid lemak, aldehid atau hidrokarbon. Contoh makanan yang mengandungi asid lemak tak tepu ialah minyak kacang soya, minyak ikan dan minyak kacang tanah.
biodiesel feedstockstok suapan biodieselPertanianAgroteknologiBahan mentah yang diproses untuk menjadi biodiesel, contohnya minyak sawit. Stok suapan ini boleh dibahagikan kepada dua, iaitu bahan yang boleh dimakan dan bahan yang tidak boleh dimakan. Contoh bahan yang boleh dimakan ialah minyak kelapa sawit, minyak kacang soya, minyak jagung dan minyak bunga matahari. Contoh bahan yang tidak boleh dimakan pula ialah minyak jarak, minyak jojoba dan minyak alga. Terdapat kontroversi etika mengenai penggunaan bahan makanan seperti jagung dan kacang soya sebagai stok suapan biodisel dalam keadaan penduduk dunia yang lebih memerlukan makanan berbanding dengan penggunaannya sebagai bahan bakar.
1234

Kembali ke atas