peanut oil | minyak kacang | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
groundnut oil | minyak kacang tanah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
hazelnut oil | minyak kacang hazel | Kesenian | Tiada | Tiada |
nut oil | minyak kacang | Kesenian | Tiada | Tiada |
peanut oil | minyak kacang | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Minyak yang diperoleh daripada kacang tanah. |
soya-bean oil | minyak kacang soya | Kesenian | Tiada | Minyak yang tidak mudah kering digunakan untuk membuat varnis tetapi tidak digunakan dalam campuran cat pelukis. |
vegetable shortening | lelemak sayuran | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Sejenis lemak daripada minyak tumbuhan seperti minyak jagung atau minyak kacang soya yang berbentuk pepejal pada suhu bilik. Lelemak sayuran biasanya digunakan untuk menghasilkan pastri yang rapuh. |
vegetable oil | minyak sayuran | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Lemak daripada tumbuhan yang berbentuk cecair pada suhu bilik. Minyak sayuran diekstrak daripada biji-bijian, buah-buahan atau kekacang. Minyak ini digunakan secara meluas sebagai minyak masak seperti minyak kelapa sawit, minyak zaitun, minyak bunga matahari, minyak jagung, minyak kacang soya dan minyak bijan. |
unsaturated fatty acid | asid lemak tak tepu | Veterinar | Tiada | Asid lemak yang mengandungi ikatan bon berganda. Contohnya, asid linoliek (C18:1), asid oleik (C16:1) dan asid linolenik (C18:2) yang diperlukan oleh ternakan dan mesti dibekalkan dalam makanan kerana tidak mampu mensintesis bahan tersebut dengan sendiri. Asid ini juga mudah dioksidakan menjadi tepu, asid lemak tepu berantai pendek, polimer asid lemak, aldehid atau hidrokarbon. Contoh makanan yang mengandungi asid lemak tak tepu ialah minyak kacang soya, minyak ikan dan minyak kacang tanah. |
biodiesel feedstock | stok suapan biodiesel | Pertanian | Agroteknologi | Bahan mentah yang diproses untuk menjadi biodiesel, contohnya minyak sawit. Stok suapan ini boleh dibahagikan kepada dua, iaitu bahan yang boleh dimakan dan bahan yang tidak boleh dimakan. Contoh bahan yang boleh dimakan ialah minyak kelapa sawit, minyak kacang soya, minyak jagung dan minyak bunga matahari. Contoh bahan yang tidak boleh dimakan pula ialah minyak jarak, minyak jojoba dan minyak alga. Terdapat kontroversi etika mengenai penggunaan bahan makanan seperti jagung dan kacang soya sebagai stok suapan biodisel dalam keadaan penduduk dunia yang lebih memerlukan makanan berbanding dengan penggunaannya sebagai bahan bakar. |