Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : minyak spt minyak kelapa dan minyak sawit, yg digunakan utk memasak atau meng­goreng makanan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
TARRAGON

Tarragon ialah tumbuhan yang mengeluarkan

daun yang digunakan untuk perasa daging, sayur-sayuran,

sos, kuah salad, cuka, dan minyak masak.

Ia berasal dari selatan Eropah. Tarragon adalah

tumbuhan rimbun yang daunnya licin dan halus.

Tarragon tumbuh setinggi kira-kira 150 sentimeter

di kawasan yang panas dan kering.

Pengelasan saintifik. Tarragon tergolong dalam

famili Compositae (Asteraceae), adalah Artemisia

dracunculus .

UMUM 
MINYAK JAGUNG

Minyak jagung ialah minyak yang dibuat

daripada isirung jagung. Ia digunakan terutamanya

sebagai minyak masak dan minyak salad, dan

dalam keluaran makanan seperti marjerin dan

kerepek kentang. Minyak jagung yang ditapis

berwarna kuning pucat.

UMUM 
MINYAK BIJI KAPAS

Minyak biji kapas ialah minyak yang boleh

dimakan, yang diperbuat daripada biji kapas. Ia

digunakan terutamanya untuk membuat masak

lelemak dan marjerin, dan sebagai minyak masak

dan minyak salad.

UMUM 
MINYAK ZAITUN

Minyak zaitun ialah minyak yang wangi, boleh

dimakan, yang dibuat daripada buah zaitun. Ia

digunakan terutamanya sebagai kuah salad dan

sebagai minyak masak. Rasanya berbeza-beza,

daripada rasa manis hingga rasa hambar dan terdiri

daripada hampir keseluruhannya lemak tepu (lihat

Lemak). Kebanyakan minyak zaitun berwarna kuning

kehijauan cerah.

UMUM 
MINYAK KELAPA SAWIT

Minyak kelapa sawit, yang dibuat daripada

buah kelapa sawit, adalah satu daripada minyak

sayur yang paling meluas digunakan di dunia.

Hanya minyak kacang soya dikeluarkan dengan

lebih banyak. Pengeluaran minyak kelapa sawit di

dunia berjumlah hampir 13 juta tan metrik setiap

tahun. Minyak kelapa sawit digunakan dalam

keluaran seperti aiskrim, minyak masak, marjerin,

dan sabun.

UMUM 
MAKANAN REBUS

MAKANAN REBUS, makanan yang dimasak di dalam air yang mendidih, atau tanpa menggunakan minyak. Antara makanan yang direbus ialah lauk-pauk dan sayur-sayuran. Makanan lain ialah asam rebus, pindang, singgang, asam pedas, kuah laksa utara dan masak bening. Merebus boleh dilakukan di dalam periuk atau belanga.

BUDAYAMakanan

Kembali ke atas