Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pa.pain] | ڤاڤاءين

Definisi : (Bio) enzim pencerna protein yg terdapat di dlm buah dan daun betik, biasanya dihasilkan secara komersial dan digunakan sbg pelembut daging. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa.pain] | ڤاڤاءين

Definisi : ist enzim pencerna protein yg terdapat dlm buah dan daun betik, digunakan utk melembutkan daging. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata papain


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
papainpapainKimiaTiadaEnzim yang banyak terdapat dalam buah dan daun betik, Carica papaya. Papain yang diekstrak berbentuk serbuk berwarna kelabu yang larut sedikit di dalam air dan gliserol. Enzim ini mencerna protein dan boleh digunakan sebagai pelembut daging. Papain digunakan juga dalam industri makanan, tembakau, farmasi, bahan kosmetik, kulit dan tekstil.
papainpapainMakanan dan PemakananTeknologi MakananEnzim proteinase atau proteolitik yang terdapat dalam jus betik muda yang digunakan untuk melembutkan daging. Papain bertindak perlahan pada suhu bilik, mempunyai keaktifan maksimum pada suhu 80oC dan mudah menjadi tidak aktif pada suhu lebih daripada 80oC.
papainpapainKimiaTiadaTiada
papainpapainPerubatanTiadayang digunakan untuk melembutkan daging dan sebagai ubat penghadaman.
papainpapainSosiologiTiadaTiada
papainpapainVeterinarTiadaTiada
papainpapainPerubatanTiadaTiada
papainpapainPentadbiran PerniagaanTiadayang digunakan untuk melembutkan daging dan sebagai ubat penghadaman.
papainpapainKimiaBiokimiaEnzim proteolosis yang didapati daripada betik dan berfungsi sebagai endopeptidase, amidase dan esterase.
papain digestionpencernaan papainVeterinarTiadaTiada
12

Kembali ke atas