Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pa.rut] | ڤاروت

Definisi : 1. = pemarut, parutan alat utk meng­ukur kelapa dll; 2. bekas luka (bisul dll) pd kulit: di dahinya kelihatan satu ~ yg telah tua; 3. bekas ditetak pd pokok (kayu dll): kapak itu mengunggis ~-~ luka di pokok itu; luka itu sembuh ~nya tinggal juga = luka sudah hilang ~ tinggal juga prb walaupun sudah berbaik-baik tetapi dlm hati, perte­lingkahan yg lepas itu terasa jua; berparut mempunyai parut: kepala yg ~; memarut mengukur (kelapa dll) dgn parut: kelapa diparut kemudian diperah; parutan 1. parut; 2. sesuatu yg sudah diparut. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa.rut] | ڤاروت

Definisi : 1 = pemarut alat yg digunakan utk mengukur kelapa. 2 bekas luka atau kudis yg terdapat pd kulit. berparut 1 sudah dikukur isinya (bkn kelapa). 2 ada parutnya: Mukanya ~. memarut mengukur (kelapa dll) dgn parut. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
parut (kata nama)
1. Bersinonim dengan pemarut: sagat, penyagat, kukur, pengukur,

2. Bersinonim dengan bekas: palau, birat, cena, tanda, kesan,

Kata Terbitan : berparut, memarut,


Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
bente[b«n.t«]kata namaparut atau bekas penyakit kulit di badan.Badan Ngah penoh bente kudes.[bA.dAn NAh p«.noh b«n.t« ku.des]Badan Ngah penuh dengan parut kudis.
ntok-ntok[nt/.nt/]kata namasejenis makanan yang dibuat daripada kelapa parut, ketumbar, jintan, ikan bilis atau udang kering yang ditumbuk halus. Adunan tersebut digaul dengan kuning telur sebelum dibentuk bulat-bulat dan dicelup putih telur lalu digoreng.   
bongkoh[boN.koh]kata namasejenis kuih daripada tepung gandum, pisang, kelapa parut dan sedikit gula yang digaul dengan air. Bahan tersebut dibungkus dengan daun pisang seperti membungkus tapai dan dikukus sehingga masak.   
rangin [[ÄA.Nin]kata namasejenis kuih yang dibuat daripada tepung pulut, kelapa parut dan sedikit gula yang digaul bersama dan dibakar.   
dangai[dA.NAj]kata namasejenis kuih yang dibuat daripada sagu biji, kelapa parut, gula melaka dan dikukus.   
bontel[bon.tel]kata namasejenis lauk daripada ikan kering (ikan kembung), kelapa parut yang digaul dengan rempah, telur dan ulam, dibungkus dengan daun pisang dan dikukus.   
getok[g«.to/]kata namasejenis kuih yang dibuat daripada ubi atau keladi atau pisang yang direbus dan kemudian ditumbuk, dicampur kelapa parut dan sedikit gula. Campuran tersebut dimasukkan dalam acuan, diratakan dan dibiarkan sejuk.   
kelepon[k«.le.pon]kata namakuih seperti bola kecil yang dibuat daripada tepung pulut dan berintikan gula melaka atau gula merah serta bersalut kelapa parut, onde-onde buah melaka.   
tepong kusoi[t«.poN ku.soj] sejenis kuih daripada tepung gandum, gula melaka, santan dan setitik kapur sirih yang diadun bersama dan dikukus dengan loyang. Setelah masak, kuih ini dimakan dengan kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam, kuih kaswi.   
bronok[bÄo.no/]kata namasejenis kuih yang dibuat daripada biji sagu dicampur dengan air, gula pasir atau gula merah atau gula melaka dan dikacau dalam kuali. Setelah pekat dimasukkan ke dalam loyang dan apabila sejuk dipotong-potong dan digaul dengan kelapa parut.   

Kembali ke atas