three-quarter pastry | pastri 3/4 | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri daripada doh pastri lapis yang mengandungi kuantiti marjerin pastri 3/4 daripada kuantiti tepung, contohnya 1 kg tepung mengandungi 750 g marjerin pastri. |
full pastry | pastri penuh | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri yang mengandungi sukatan tepung dan marjerin pastri yang sama banyak, contohnya 1kg tepung dan 1kg marjerin pastri. |
half pastry | pastri setengah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Doh pastri lapis yang mengandungi kuantiti marjerin pastri separuh daripada kuantiti tepung, contohnya 1kg tepung mengandung 500g marjerin pastri. |
patisserie | patisserie | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri perancis ataupun kedai pastri. |
bouchees | pastri buci | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri lapis yang berlubang di tengah berukuran 4 1/2 cm yang boleh diisi dengan inti ayam atau inti manis. |
suet pastry | pastri suet | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri daripada lemak ginjal. |
baked blind | pastri kosong | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri yang dicanai, dimasukkan ke dalam acuan dan dibakar tanpa isi seperti untuk flan dan tartlet. |
puff pastry | pastri lapis | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri keping diperkaya diperbuat dengan menyapukan lapisan tebal mentega di atas kepingan doh, dicanai, dilipat dan dicanai lagi sehingga terdapat banyak lapisan nipis. |
short pastry | pastri rapuh | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi yang menjadikannya lebih peroi. |
shortcrust pastry | pastri rapuh | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri yang mengandungi kandungan lemak yang tinggi yang menjadikannya lebih peroi. |