essential oil concrete | konkrit minyak pati | Herba | Fitokimia | Minyak pati yang dihasilkan secara rendaman dengan pelarut organik seperti heksana lalu diruapkan sehingga semua pelarut organik disingkirkan. Konkrit minyak pati merupakan satu bentuk hasil minyak pati yang bermutu tinggi, terutamanya digunakan untuk membuat minyak wangi. |
water distillation | penyulingan air | Herba | Tiada | Kaedah mengasingkan minyak pati daripada bahan herba dengan menggunakan air. Bahan herba dididihkan dalam air dan campuran wap minyak pati menyejat dan terkondensasi semula untuk menghasilkan minyak pati yang terpisah. Penyulingan air ialah kaedah rasmi untuk menentukan kuantiti minyak pati dalam bahan mentah herba. Contohnya, penentuan nilai ekstraktif minyak pati dalam bunga cengkih dan minyak kayu putih. |
volatile oil determination | penentuan minyak meruap/pati | Herba | Tiada | Prosedur penentuan kandungan minyak meruap/pati dalam bahan herba. Nilai peratusannya merupakan ukuran kualiti bahan mentah dan sediaan herba. Kandungan minyak biasanya meruap/pati dalam sejumlah berat bahan diukur dengan kaedah penyulingan stim menggunakan peralatan Clavenger. Contohnya, menurut British Pharmacopoeia, had piawai minyak meruap/pati bagi biji buah pelaga ialah tidak kurang daripada 4.0%v/w dan bagi kulit kayu manis ialah tidak kurang daripada 1.0%v/w. |
steam distillation | penyulingan stim | Herba | Tiada | Kaedah mengasingkan minyak pati daripada bahan herba dengan menggunakan wap stim. Wap stim dialirkan melalui bahan herba dan minyak pati menyejat dan terkondensasi semula untuk menghasilkan minyak pati yang terpisah. Kaedah ini digunakan dalam pengekstrakan minyak pati pada skala industri. Contohnya, pengekstrakan minyak cengkih dan minyak tea tree. |
volatile oil | minyak meruap | Herba | Pemiawaian | Minyak pati yang berbau dan mudah meruap. Minyak ini diperoleh daripada bahagian herba seperti daun, bunga, buah dan kulit kayu melalui penyulingan stim dan penyulingan air. Contohnya, minyak pati serai wangi (Cymbopogon nardus), minyak pati daun kesum (Polygonum minus) dan minyak pati pudina (Mentha arvensis). |
puree | pati; puri | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pati: Makanan yang telah dimasak atau mentah yang dilecek dan ditapis untuk mengasingkan isi daripada airnya.,2. Puri: Perahan daripada buah-buahan yang telah ditapis. |
puree | pati; puri | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pati: Makanan yang telah dimasak atau mentah yang dilecek dan ditapis untuk mengasingkan isi daripada airnya.,2. Puri: Perahan daripada buah-buahan yang telah ditapis. |
aromatic plant | tumbuhan beraroma | Herba | Fitokimia | Tumbuhan yang mempunyai bau pada mana-mana bahagiannya kerana mengandungi minyak pati. Contohnya, daun sirih dan serai wangi. Minyak pati yang terkandung di dalamnya terdiri daripada sebatian yang mudah meruap. Tumbuhan beraroma atau minyak pati yang dihasilkan daripada tumbuhan tersebut digunakan dalam industri minyak wangi, sebagai bahan perasa dan aromaterapi. Lihat juga minyak meruap. |
solvent-solvent fractionation | pemeringkatan pelarut-pelarut | Herba | Fitokimia | Proses pengeluaran sesuatu sebatian antara dua larutan yang tidak larut campur. Contohnya, pengasingan minyak pati daripada hasil penyulingan wap dengan cara menyekatkan minyak pati antara heksana dengan air. Minyak pati akan terlarut ke dalam heksana. |
herbal distillate | sulingan herba | Herba | Tiada | Pati herba yang diperoleh secara penyulingan seperti minyak pati, minyak meruap dan minyak tetap. |