biscuit crumbs | serbuk biskut | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Biskut yang telah pecah menjadi kepingan-kepingan kecil atau lebih halus seperti tepung. |
dispering agent | agen pemerai | Biologi | Tiada | Adjuvan yang bertujuan untuk meningkatkan daya tabur pestisid supaya lebih mudah pecah menjadi titisan yang lebih halus. Bahan ini biasanya ditambahkan kepada pestisid isi padu rendah atau isi padu ultrarendah. Lihat bahan perata. |
soft wheat | gandum lembut | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Gandum yang mengalami pemecahan endosperma secara rawak dan menghasilkan sel endosperma yang mudah pecah serta melekat pada kulit. Gandum lembut menghasilkan tepung yang sangat halus, melekat sesama sendiri serta sukar diayak. Gandum lembut mempunyai kandungan protein yang rendah dan menghasilkan tepung yang kuat serta berupaya membentuk doh yang lebih kenyal. Gandum ini lebih sesuai bagi pembuatan roti kerana menghasilkan roti yang berisi padu tinggi, bertekstur baik dan boleh disimpan lama. |