Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.kat] | ڤکت

Definisi : 1. tidak cair, kental, likat: santan itu kalau agak likat atau ~ boleh ditambah air sejuk; penuh ~ penuh sesak; susu ~ susu likat (dlm tin); tanah ~ tanah liat; 2. keras (kopi dll): Wak Kudin mengonyeh-ngonyeh lalu menelan dan kemudian menunda dgn air kopi ~; asid ~ asid yg kuat (tiada banyak ber­campur air); 3. tidak jernih (air); 4. gelap atau kelam (warna dll); gelap (kelam) ~ gelap sekali; hitam ~ hitam sekali; 5. ki tebal, teguh, kuat, dsb (bkn percakapan, kepercayaan dsb): loghat Kelantannya masih ~ walaupun telah lama menetap di Kuala Lumpur; tambah Solisir yg ~ dgn kepercayaan pd cerita dongeng; memekat menjadi pekat: hitam malam kian ~; memekatkan menyebabkan jadi pekat: bijirin ini digunakan utk ~ susu bayi; kepekatan perihal atau keadaan pekat: ~ ammonia; ~ malam; ~ warna; pemekatan perihal (proses atau perbuatan) memekatkan (bkn cecair dsb): ~ dgn penambahan gula, garam dan pengawet lain; pemekat bahan yg menjadikan pekat, bahan yg memekatkan: biasanya tepung jagung digunakan sbg ~ dlm masakan itu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.kat] | ڤکت

Definisi : bp muafakat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.kat] | ڤکت

Definisi : 1 hampir beku (bkn benda cair); likat atau kental. 2 tidak jernih (bkn air); keras (bkn air kopi dll). memekatkan menjadikan pekat: Ibu ~ kuah itu dgn membubuh tepung sedikit. kepekatan keadaan pekat. pemekatan perbuatan atau proses memekatkan (cecair dsb). pemekat bahan utk memekatkan (cecair dsb). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pekat (adjektif)
1. Bersinonim dengan likat: kental, hampir beku, hampir keras, melekit, melekat, menjelunut,
Berantonim dengan cair

2. Dalam konteks warna
bersinonim dengan gelap, tua, kelam,
Berantonim dengan terang

Kata Terbitan : memekatkan, kepekatan,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SUSU PEKAT

Susu pekat ialah susu yang telah dipasteurkan

dan dipekatkan. Ia dibuat dengan menyejatkan

air daripada susu untuk mengurangkan isi padu

susu sebanyak setengah susu. Susu ini tidak

disteril, dan mesti disimpan dalam peti sejuk

untuk mencegahnya daripada rosak. Susu pekat

adalah sumber protein, kalsium, dan vitamin B2

yang baik.

UMUM 
MADU

Madu ialah bendalir yang manis, pekat yang

dihasilkan oleh lebah dari nektar bunga. Nektar

ialah cecair yang cair. Lebah menyedutnya dari

bunga mekar dan membawanya ke sarang. Setiap

lebah pekerja mempunyai kantung dalam

badannya yang dikenali sebagai perut madu,

tempat nektar disimpan. Dalam kantung ini, gula

dan nektar diuraikan oleh proses yang dikenali

sebagai inversi menjadi dua gula ringkas, iaitu

fruktos dan glukos. Selepas lebah menyimpan

nektar dalam sarangnya, ia membiarkan

kebanyakan air menyejat dan cecair menjadi pekat.

Ia juga menambahkan enzim yang menyedapkan

rasanya.

UMUM 
MOLASES

Molases ialah sirap yang pekat, manis, melekit.

Warnanya kekuningan atau perang tua. Molases

digunakan untuk membru, memasak, membuat

gula-gula, menyuling alkohol, dan sebagai makanan

haiwan ternakan.

UMUM 
EKSTRAK

Ekstrak ialah persediaan pekat bahan-bahan

tertentu yang diperoleh daripada tumbuh-tumbuhan,

herba, bunga-bungaan atau tisu haiwan.

UMUM 
SIRAP MAPEL

Sirap mapel ialah cecair manis, pekat yang

didapati daripada sap pokok mapel tertentu.

Pokok gula Amerika Utara adalah sumber utama

keluaran makanan yang lazat ini.

UMUM 
SIRAP JAGUNG

Sirap jagung ialah cecair yang pekat, manis

yang dibuat daripada tepung jagung. Pemproses

makanan menggunakannya untuk memaniskan

makanan berbakar, gula-gula, buah dalam tin, dan

banyak makanan yang lain. Sirap jagung

menjadikan tekstur krim dan gula-gula licin. Ia

juga menarik dan membendung lembapan, dan

dengan itu ia membantu mencegah makanan

berbakar daripada menjadi keras.

UMUM 
TAR BATU ARANG

Tar batu arang ialah cecair pekat, hitam dan

melekit. Ia diperoleh sebagai keluaran sampingan

dalam pembuatan kok, dan gas relau kok daripada

batu arang lembut. Tar batu arang didapati dengan

memeluwap sebahagiannya bertukar (kepada

cecair) wap panas daripada relau kok atau

pengeluar gas batu arang.

UMUM 
TAR

Tar ialah mana-mana kumpulan cecair yang pekat,

berminyak, berwarna perang tua atau hitam.

Kebanyakan tar adalah keluaran sampingan proses

penukaran bahan organik seperti batu arang,

petroleum atau kayu menjadi keluaran

perindustrian yang berguna.

UMUM 
KLOROFORM

Kloroform ialah sejenis cecair pekat tanpa

warna yang digunakan sebagai pelarut dalam

menghasilkan farmaseutikal, pencelup, dan racun

serangga. Kloroform juga digunakan sebagai

bahan awal untuk menghasilkan fluorokarbon (lihat

Fluorokarbon).

UMUM 
KREOSOT

Kreosot ialah cecair berminyak yang pekat

yang dibuat dengan cara menyuling tar kayu atau

tar arang.

UMUM 
123

Kembali ke atas