pektin | ist bahan yg terdapat dlm buah-buahan, digunakan dlm pembuatan jem. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
pektin | (Kim) sj bahan yg terdapat dlm buah-buahan, yg menjadi kental apabila dipanaskan dgn larutan gula (utk membentuk jem). | Kamus Dewan Edisi Keempat |
penyejukbekuan | proses (perbuatan, tindakan dsb) menyejukbekukan: buah itu boleh dimakan segar atau diawet secara ~, pengetinan atau pengeringan; pektin digunakan utk mengawal saiz hablur ais yg terbentuk semasa ~. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
sejuk beku | diawet secara proses penyejukan sehingga berkeadaan beku supaya tahan lama (bkn bahan makanan dsb): kesegaran dan mutu ikan ~ juga sama dgn ikan segar biasa; sperma ~; menyejukbekukan menyebabkan (bahan makanan dsb) sejuk beku: peringkat pertama ialah langkah ~ makanan basah; penyejukbekuan proses (perbuatan, tindakan dsb) menyejukbekukan: buah itu boleh dimakan segar atau diawet secara ~, pengetinan atau pengeringan; pektin digunakan utk mengawal saiz hablur ais yg terbentuk semasa ~. | Kamus Dewan Edisi Keempat |