pasteurisation | pempasteuran | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Kaedah pengawetan makanan dengan cara mendedahkannya pada suhu antara 60°C hingga 65°C selama 30 minit atau 71°C selama 15 saat untuk membunuh kebanyakan mikrob patogenik seperti bakteria, yis dan kulat supaya makanan tersebut selamat digunakan. Contoh makanan yang melalui proses pempasteuran ialah susu, yogurt dan aiskrim. Pempasteuran bertujuan untuk mengelakkan makanan tersebut menjadi masam serta memanjangkan jangka hayat makanan. Pempasteuran berbeza dengan pensterilan kerana pempasteuran tidak membunuh kesemua mikroorganisma dan mengekalkan kebanyakan nutrien dalam makanan. |
pasteurization | pempasteuran | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Olahan haba sederhana yang biasanya dilakukan pada suhu kurang daripada 100oC, untuk memanjangkan hayat simpan makanan selama beberapa hari atau beberapa bulan. Pempasteuran mengawet makanan dengan cara menyahaktif enzim dan memusnahkan mikroorganisma yang lebih sensitif pada haba seperti bakteria tak berspora, yis dan kulapuk. |
pasteurization | pempasteuran | Kimia | Tiada | Tiada |
pasteurization | pempasteuran | Sosiologi | Tiada | Tiada |
pasteurization | pempasteuran | Veterinar | Tiada | Tiada |
pasteurization | pempasteuran | Perubatan | Tiada | Tiada |
pasteurization | pempasteuran | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
pasteurization | pempasteuran | Pertanian | Tiada | Tiada |
pasteurization | pempasteuran | Perubatan | Tiada | Proses menyahkuman pada susu atau cairan lain melalui pendedahan kepada haba dengan suhu antara 60oC - 65oC selama 30 minit. |
pasteurization | pempasteuran | Biologi | Mikrobiologi | Pendedahan sesuatu biasanya makanan kepada haba dengan suhu di antara 60 � 65?C selama 30 minit untuk membunuh mikroorganisma patogen dan yang tidak diperlukan, supaya bahan tersebut selamat digunakan dan tahan lama. |