Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pem.pas.tu.ran] | ڤمڤستورن

Definisi : proses mempasteur; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pempasteuran


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pasteurisationpempasteuranMakanan dan PemakananMakananKaedah pengawetan makanan dengan cara mendedahkannya pada suhu antara 60°C hingga 65°C selama 30 minit atau 71°C selama 15 saat untuk membunuh kebanyakan mikrob patogenik seperti bakteria, yis dan kulat supaya makanan tersebut selamat digunakan. Contoh makanan yang melalui proses pempasteuran ialah susu, yogurt dan aiskrim. Pempasteuran bertujuan untuk mengelakkan makanan tersebut menjadi masam serta memanjangkan jangka hayat makanan. Pempasteuran berbeza dengan pensterilan kerana pempasteuran tidak membunuh kesemua mikroorganisma dan mengekalkan kebanyakan nutrien dalam makanan.
pasteurizationpempasteuranMakanan dan PemakananTeknologi MakananOlahan haba sederhana yang biasanya dilakukan pada suhu kurang daripada 100oC, untuk memanjangkan hayat simpan makanan selama beberapa hari atau beberapa bulan. Pempasteuran mengawet makanan dengan cara menyahaktif enzim dan memusnahkan mikroorganisma yang lebih sensitif pada haba seperti bakteria tak berspora, yis dan kulapuk.
pasteurizationpempasteuranKimiaTiadaTiada
pasteurizationpempasteuranSosiologiTiadaTiada
pasteurizationpempasteuranVeterinarTiadaTiada
pasteurizationpempasteuranPerubatanTiadaTiada
pasteurizationpempasteuranPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
pasteurizationpempasteuranPertanianTiadaTiada
pasteurizationpempasteuranPerubatanTiadaProses menyahkuman pada susu atau cairan lain melalui pendedahan kepada haba dengan suhu antara 60oC - 65oC selama 30 minit.
pasteurizationpempasteuranBiologiMikrobiologiPendedahan sesuatu biasanya makanan kepada haba dengan suhu di antara 60 � 65?C selama 30 minit untuk membunuh mikroorganisma patogen dan yang tidak diperlukan, supaya bahan tersebut selamat digunakan dan tahan lama.
123

Kembali ke atas