Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pen.cer.na.an] | ڤنچرناءن

Definisi : proses mencernakan (makanan dlm perut), penghadaman: soal ~ makanan dapat diatasi dgn pertolongan ubat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pen.cer.na.an] | ڤنچرناءن

Definisi : 1 proses mencernakan (makanan dlm perut); penghadaman. 2 ki penyerapan ke dlm ingatan (hati dsb). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pencernaan


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MALTOSA

Maltosa ialah nama kimia bagi gula malt.

Pembentukan maltosa ialah langkah pertama dalam

proses pencernaan makanan berkanji. Enzim ptialin

dalam air liur menukarkan kanji ke maltosa. Enzim

lain memecahkan maltosa ke glukos (lihat Glukos).

UMUM 
PANKREATIN

Pankreatin ialah ekstrak tisu daripada kilang

pankreas yang mengandungi enzim pencernaan.

UMUM 
PANKREAS

Pankreas ialah organ yang didapati dalam tubuh

manusia dan haiwan bertulang belakang. Organ ini

mengeluarkan jus pencernaan yang diperlukan untuk

memecahkan bahan makanan. Ia turut mengeluarkan

dua jenis hormon, iaitu insulin dan glukagon, yang

perlu untuk mengawal keseimbangan gula dan

metabolisma (lihat Metabolisme).

UMUM 
ARAK PAHIT

Arak pahit ialah istilah bagi cecair yang

diekstrak daripada herba, daun, kulit kayu, akar,

atau putik buah yang pahit. Banyak orang yang

meminum arak pahit sebagai ubat untuk

menambahkan selera dan mengaktifkan

pencernaan. Manusia juga menggunakan arak

pahit sebagai perisa dalam minuman alkohol

tertentu. Sesetengah arak pahit jenis tertentu

termasuklah Angostura, cinchona, limau oren,

gentian, dan camomile.

UMUM 

Kembali ke atas