pepsin | pepsin | Kimia | Tiada | Enzim yang terdapat dalam jus perut vertebrat, dan berperanan memangkinkan hidrolisis protein kepada peptida dalam keadaan berasid. Pepsin terbentuk daripada pepsinogen yang diaktifkan oleh asid hidroklorik. Enzim ini berwarna kekuningan dan tidak berbau. Pepsin larut di dalam air, tetapi tidak larut di dalam alkohol, kloroform dan eter. Enzim ini digunakan dalam pembuatan keju dan ubat-ubatan. |
pepsin | pepsin | Perubatan | Tiada | Enzim proteolisis yang memangkinkan hidrolisis protein menjadi campuran polipeptida. Enzim ini terbentuk daripada pepsinogen (bentuk yang tidak aktif) yang dirembeskan oleh mukosa gaster. Penukaran pepsinogen menjadi pepsin memerlukan sekitaran berasid. |
pepsin | pepsin | Kimia | Tiada | Tiada |
pepsin | pepsin | Sosiologi | Tiada | Tiada |
pepsin | pepsin | Perubatan | Tiada | Tiada |
pepsin | pepsin | Psikologi | Tiada | Tiada |
pepsin | pepsin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sejenis enzim proteolitik yang bertindak terhadap protein dan menurunkannya menjadi proteos dan pepton dengan cara menghurai rantai protein di bahagian tengah. |
pepsin | pepsin | Veterinar | Tiada | Enzim yang dihasilkan di dalam perut yang bertindak terhadap protein untuk menghasilkan peptida. Enzim ini hanya bertindak sekiranya keadaan berasid. Dalam perut, enzim ini di rembeskan bersama asid hidroklorik oleh kelenjar gastrik. Dalam haiwan ruminan, enzim ini dihasilkan daripada abomasum. |
pepsin | pepsin | Kimia | Biokimia | Enzim cernaan rembesan gaster yang larut di dalam air, tidak larut di dalam alkohol, kloroform dan eter, tidak berbau, dan dapat mengubahkan protein kepada albumosa dan pepton. Enzim ini digunakan dalam bidang perubatan dan sebagai pengganti renet dalam pembuatan keju. |
pepsin | pepsin | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Enzim proteolitik dalam jus gastrik yang menghidrolisis rantaian tertentu dalam protein. Enzim ini berfungsi pada pH berasid dan dirembes sebagai pepsinogen. |