Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pép.ton] | ڤيڤتون

Definisi : (pépton) sj bahan yg merupakan hasil drpd tindakan pepsin ke atas protein (dlm perut). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pép.ton] | ڤيڤتون

Definisi : /pépton/ ist bahan yg terhasil drpd tindakan pepsin ke atas protein dlm perut. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pepton


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
peptonepeptonBioteknologiTiadaHidrolisat protein daripada daging, kasein, keratin, biji kacang tanah, kacang soya, biji kapas, dan biji bunga matahari. Pepton digunakan sebagai sumber nitrogen dalam sesuatu medium. Komposisi pepton berbeza bergantung pada sumbernya, misalnya pepton daripada gelatin adalah kaya dengan prolina dan hidroksiprolina, tetapi tanpa asid amino sulfur.
peptonepeptonKimiaTiadaPeptida yang dihasilkan daripada hidrolisis separa protein melalui tindakan enzim pepsin di dalam perut. Pepton larut di dalam air tetapi tidak larut di dalam alkohol dan eter. Bahan ini digunakan sebagai sumber nitrogen di dalam medium kultur.
peptonepeptonPerubatanTiadaProtein terbitan atau gabungan hasil yang diperoleh melalui hidrolisis protein secara separa, sama ada oleh asid atau enzim. Pepton sangat larut dalam air dan tidak termendak oleh haba, alkali atau melalui penepuan dengan ammonium sulfat.
peptonepeptonKimiaTiadaTiada
peptonepeptonSosiologiTiadaTiada
peptonepeptonPerubatanTiadaTiada
peptone agaragar peptonPertanianTiadaTiada
peptonuriapeptonuriaPerubatanTiadaKehadiran pepton di dalam air kencing.
pepsinpepsinPentadbiran PerniagaanTiadaSejenis enzim proteolitik yang bertindak terhadap protein dan menurunkannya menjadi proteos dan pepton dengan cara menghurai rantai protein di bahagian tengah.
pepsinpepsinKimiaBiokimiaEnzim cernaan rembesan gaster yang larut di dalam air, tidak larut di dalam alkohol, kloroform dan eter, tidak berbau, dan dapat mengubahkan protein kepada albumosa dan pepton. Enzim ini digunakan dalam bidang perubatan dan sebagai pengganti renet dalam pembuatan keju.

Kembali ke atas