Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ra.sa] | ڤراس

Definisi : 1. = alat ~ alat atau bahagian badan utk merasa(i); organ ~ lidah dll; 2. mudah (berasa): ia seorang tua ~ yg sering menge­luarkan air mata apabila ber­hadapan dgn anak-anak yatim; ~ angin lekas tersinggung; 3. benda yg memberi rasa (pd masakan dll); serbuk ~ serbuk yg dipakai utk menyedapkan rasa masakan; berperasa mempunyai perasa (bkn makan­an): biskut krim ~ buah-buahan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ra.sa] | ڤراس

Definisi : 1 = alat ~ bahagian badan atau organ utk merasa. 2 mudah berasa atau mudah merasai; peka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rasa
1. Dalam konteks pelbagai rasa
bersinonim dengan manis, masam, masin, pahit, tawar, payau, pedas, maung, hambar, kelat,
(adjektif:)

2. Bersinonim dengan fikir
( kira, ingat, agak, )
(kata kerja:)

Kata Terbitan : rasanya, rasa-rasanya, berasa, merasai, merasakan, terasa, perasaan, berperasaan, perasa, berperasa,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SOSEJ

Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging

cincang dan dibubuh perasa. Daging yang

digunakan untuk membuat sosej termasuk daging

lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu,

dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh

perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam,

lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia.

Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis

bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan

sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit

memberi warna kepada sosej dan membantu

mencegah pertumbuhan bakteria yang

menyebabkan sejenis keracunan makanan yang

dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala

menambah gin atau wain merah kepada sosej

untuk memberikannya rasa yang istimewa.

UMUM 
REMPAH

Rempah ialah nama yang diberi kepada perasa

makanan yang dibuat daripada tumbuhan. Rempah

mempunyai rasa dan bau yang kuat. Sesetengah

rempah dinilai kerana rasanya, dan yang lain

kerana baunya. Manusia di seluruh dunia

menambah rasa makanan dengan rempah. Rempah

biasa termasuk lada hitam, buah pala, cengkih,

halia, allspice, mace, mustard, dan kayu manis.

UMUM 
PAPRIKA

Paprika ialah perasa merah. Ia disediakan dengan

mengisar lenggai kering lada yang dikenali sebagai

lada benggala.

UMUM 
TARRAGON

Tarragon ialah tumbuhan yang mengeluarkan

daun yang digunakan untuk perasa daging, sayur-sayuran,

sos, kuah salad, cuka, dan minyak masak.

Ia berasal dari selatan Eropah. Tarragon adalah

tumbuhan rimbun yang daunnya licin dan halus.

Tarragon tumbuh setinggi kira-kira 150 sentimeter

di kawasan yang panas dan kering.

Pengelasan saintifik. Tarragon tergolong dalam

famili Compositae (Asteraceae), adalah Artemisia

dracunculus .

UMUM 
ADAS

Adas ialah tumbuhan yang digunakan untuk

membuat jeruk dan sebagai perasa dalam makanan

termasuk ikan, krim masam, dan cuka.

UMUM 
SERAI

Serai ialah sejenis tumbuhan rumput berumpun

dan berakar besar, serta berbau wangi. Tumbuhan

ini terkenal sebagai bahan perasa dan pewangi

bagi kebanyakan masakan Melayu tradisional, juga

sebagai bahan perubatan.

UMUM 
ASID FOSFORIK

Asid fosforik ialah asid jenis fosforus yang

paling biasa didapati. Pengilang

menggunakannya untuk menghasilkan sebatian

fosfat tidak organik, baja, minuman ringan dan

perasa sirap.

UMUM 
PIMENTO

Pimento ialah nama yang popular bagi pokok

malar hijau yang kecil dalam famili mirtel.

Rempah yang dikenali sebagai allspice, lada

Jamaica , atau pimento berasal daripada pokok ini.

Pimento yang berwarna merah, berisi tebal yang

digunakan untuk diisi ke dalam buah zaitun hijau

bukan berasal daripada pokok pimento. Perasa ini

adalah buah daripada tumbuhan yang dikenali

sebagai Lada Benggala.

UMUM 

Kembali ke atas