MORDAN | Mordan ialah bahan kimia yang berpadu dengan pewarna untuk mencegahnya daripada mudah larut. Pewarna semata-mata mungkin luntur, tetapi sebatian yang terbentuk daripada pewarna dan mordan tidak akan luntur, dan dengan itu warnanya tahan lama. Mordan biasa termasuk garam kromium, ferum, aluminium, timah dan logam-logam lain. Ia adalah mordan bes atau mordan logam. Ia digunakan dengan pewarna asid dan juga pewarna langsung. Asid tanik, asid laktik dan asid oleik adalah lain-lain mordan biasa. Ia dikenali sebagai mordan asid, dan berpadu dengan pewarna. Sebatian mordan bes dengan pewarna dinamakan lak. Apabila alizarin, iaitu pewarna asid dimordankan dengan garam aluminium bes, ia mewarnakan kain kapas menjadi merah terang, yang dinamakan merah Turki . Lihat juga Lak (Pewarna). | UMUM | |
ANILINA | Anilina ialah kimia yang paling terkenal dengan kegunaannya dalam membuat pewarna. Anilina menjadi penting pada tahun 1856, apabila ahli kimia Inggeris William Perkin secara tidak sengaja membuat pewarna ungu daripada anilina. | UMUM | |
MERAH SENDUDUK | Merah senduduk ialah warna ungu pucat atau pewarna ungu yang lembut warnanya. Pada tahun 1856, W.H. Perkin, ahli kimia Inggeris menemui bahawa pengoksidaan anilina dan kalium dikromat menghasilkan pewarna merah senduduk (lihat Pengoksidaan). Warna merah senduduk ialah campuran bahan yang diterbitkan daripada fenazina. Ini merupakan warna sintetik yang pertama yang diperoleh daripada tar batu arang. | UMUM | |
SAFRON | Safron ialah pewarna kuning terang dan perisa makanan. Ia dihasilkan dengan mengeringkan stigma dan sebahagian daripada stail krokus ungu musim luruh yang dikenali secara saintifik sebagai Crocus Satirus (lihat Krokus ). (Stigma dan stail adalah bahagian bunga yang mengandungi biji). Lebih kurang 4000 bunga menghasilkan kira-kira 28 gram safron komersial. Safron mempunyai bau yang harum, tetapi rasa yang pahit. Ia digunakan dalam masakan dan untuk memperisa dan mewarnakan gula-gula. Penduduk di Eropah dan India menggunakannya untuk memperasa pelbagai makanan. | UMUM | |
KULAT | Kulat ialah organisma yang tidak mempunyai klorofil, iaitu bahan pewarna hijau yang digunakan oleh banyak tumbuhan untuk membuat makanan. Kulat tidak boleh membuat makanannya sendiri. Sebaliknya, ia menyerap makanan daripada persekitarannya. | UMUM | |
EHRLICH, PAUL | Ehrlich, Paul (1854–1915), ahli bakteria Jerman. Dia mengasaskan kemoterapi dan membuktikan bahawa suntikan pewarna tertentu dapat mengubati penyakit tropika tertentu. | UMUM | |
MADDER | Madder ialah tumbuh-tumbuhan yang ditanam di Eropah dan Asia untuk digunakan dalam membuat pencelup atau pewarna. | UMUM | |
TARBUS | Tarbus ialah topi merah yang tinggi tanpa tepi dengan rambu-rambu berwarna-warni daripada sutera atau wul. Tarbus dipakai di Mesir dan di Afrika Utara. Dahulunya, semua tarbus diwarnakan dengan pewarna yang dibuat daripada jus beri merah yang hanya terdapat di Maghribi. Kini, warna ini dapat dihasilkan daripada bahan pewarna kimia. Tarbus mula-mula dibuat di Fez, Maghribi. | UMUM | |
POLIVINIL KLORIDA (PVC) | Polivinil klorida (PVC) ialah bahan plastik yang kuat, tahan lama. Ia mudah bercampur dengan pelincir, pengisi, dan pewarna untuk membuat plastik yang mempunyai banyak sifat yang berbeza. Terdapat dua jenis asas plastik PVC – tegar dan fleksibel. Keluaran yang dibuat daripada plastik PVC tegar termasuk botol, paip, dan bahan sisian bingkai tingkap. Keluaran yang dibuat daripada plastik PVC mudah dibentuk termasuk pakaian hujan, tirai mandi, hos, dan bahan penebat elektrik. | UMUM | |
ARANG | Arang ialah bahan berwarna hitam, yang rapuh dan mempunyai banyak kegunaan. contohnya, arang digunakan dalam pigmen (bahan pewarna); dalam penapis untuk menghilangkan warna, rasa dan bau yang tidak dikehendaki; sebagai bahan bakar; dan sebagai alat melukis. | UMUM | |