Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : getah (drpd tumbuh-tumbuhan utk me­nangkap burung); memulut 1. menangkap burung dll dgn getah, menggetah (burung dll): ia selalu ~ burung tekukur; 2. ki memikat (hati), membujuk­-bujuk: banyak gadis yg terpikat kepadanya kerana dipulut dgn kata-kata yg manis; terpulut 1. kena pulut, terlekat; 2. terpikat (hatinya), tertipu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : getah yg diperoleh dr tumbuh-tumbuhan dan digunakan utk menangkap burung. memulut menangkap burung dgn menggunakan pulut; menggetah burung. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pulut I

Puisi
 

Orang Arab mengukus pulut,
     Pulut dikukus ke daun pisang;
Kami tak harap manis di mulut,
     Manis pandai hilang datang.


Lihat selanjutnya...(30)
Peribahasa

Sebab pulut santan binasa,
     sebab mulut badan binasa.

Bermaksud :

Percakapan yang kasar kerap kali mencelakakan diri sendiri.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
PULUTPULUT,  sejenis beras yang lebih berkanji dan melekit yang juga dikenal sebagai beras ketan.  Pulut dimasak secara ditanak atau dikukus.  Pulut tanak kerap dimakan bersama-sama pengat durian atau di campur dengan bubur kacang seperti yang terdapat di utara Semenanjung Malaysia.  Pulut tanak juga boleh dimakan bersama-sama kelapa parut dan ikan kering goreng.BUDAYAMakanan
EMPING

Emping ialah sejenis kudapan yang dibuat

daripada padi muda atau pulut, dan kadangkala

diperbuat daripada buah belinjau. Walaupun

semua jenis pulut boleh dibuat emping, namun

yang paling sesuai ialah pulut galah.

UMUM 
TAPAI

Tapai, penganan yang dibuat daripada beras

pulut, beras biasa, dan ubi kayu yang dicampur

ragi. Tapai biasanya disediakan sebagai makanan

sampingan dalam jamuan majlis perkahwinan dan

pada hari raya. Kini tapai merupakan makanan yang

bersifat komersial. Selain dimakan begitu sahaja,

tapai juga boleh dimakan bersama susu atau ais

krim.

UMUM 
WAJIK

WAJIK,  penganan yang dibuat daripada beras pulut, gula dan santan.  Wajik juga dinamakan pulut kacau di kawasan utara Semenanjung Malaysia dan nasi manis di kawasan selatan.  Wajik yang dibuat daripada gula merah biasanya lembut jaringannya dan di utara, wajik jenis ini dinamakan pulut kacau gula merah.

BUDAYAMakanan
DODOLDODOL, sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung pulut, gula pasir, santan, gula melaka atau gula enau dan kadang-kadang dicampuri durian. Dodol juga dikenal sebagai kelamai. Dodol dibuat untuk juadah hari raya atau majlis perkahwinan. Bahan untuk membuat dodol mestilah bermutu tinggi dan bersih. BUDAYAMakanan
BUBUR

BUBUR, makanan yang lunak dan berair; diperbuat daripada beras, pulut, jagung, kacang hijau, kacang merah atau gandum.  Bahan ini direbus dengan air sehingga empuk dan kemudian dicampur dengan santan dan gula bagi bubur manis atau dengan garam bagi bubur lemak.

BUDAYAMakanan
KENDURI

KENDURI, jamuan makan yang lazimnya didahului dengan bacaan doa, zikir dan seumpamanya yang diadakan sempena sesuatu peristiwa, seperti perkahwinan, kelahiran, ataupun mengingati sesuatu peristiwa seperti mengingati orang yang telah meninggal, upacara maulid dan seumpamanya.  Juadah yang dihidangkan itu bergantung pada jenis kenduri yang diadakan.  Kenduri bersempena majlis perkahwinan, biasanya dihidangkan nasi minyak; dan kenduri sempena mengkhatankan anak biasanya pulut kuning dihidangkan menyertai hidangan nasi.

BUDAYAKonsep

Kembali ke atas