deep cutting | racik lebar | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Lihat racik selari. |
julienne | racik helai | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Kaedah memotong makanan dalam bentuk jalur panjang dan nipis seperti batang mancis. Makanan yang biasanya dipotong secara racik helai ialah lobak merah, timun dan sengkuang. |
resaw | gergaji racik | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Gergaji gelung atau gergaji talam yang digunakan dengan meluas untuk meracik dan mengergaji balak segi, kayu racik, dan kayu sayung. Gergaji ini biasanya mempunyai ukuran dan keupayaan memproses yang lebih kecil daripada gergaji belah. |
flipper cant | pembalik kayu racik | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Aci beromboh pada pengguling kayu yang mempunyai satu set lengan yang boleh mengangkat dan membalikkan kayu racik dari pengguling kayu yang bergerak untuk pengisihan atau pemprosesan selanjutnya. |
saw alive | racik selari | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Cara membelah kayu balak melalui pembelahan selari mengikut arah ira utama kayu. Kedudukan kayu balak tidak perlu diubah-ubah semasa menggergaji. Cara sesuai untuk kayu yang bergaris pusat kecil seperti kayu pain dan kayu yang bermutu rendah. Tetapi kebanyakan papan yang dihasilkan mudah menggeleding. Sin: racik lebar. |
batonnet | racik jejari | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Potongan sayur yang berukuran kira-kira 6 mm x 6 mm x 7.5 cm. |
chiffonade | racik mayang | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sayur-sayuran yang diracik atau dicincang halus untuk sup, salad atau sos salad. |
ricing | racik halus | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
julienne | racik helai | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Potongan sayur yang berukuran lebih kurang 3 mm x 3 mm x 6 mm. |
vegetable sticks | racik jejari | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Potongan sayur yang berukuran kira-kira 6mm x 6mm x 7.5cm. |