Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ra.ci.kan]/[ra.ci/.kan] | راچيقن

Definisi : sesuatu yg sudah dihiris (dipotong dll) tipis-tipis, hirisan yg tipis-tipis; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
racik
Kata Terbitan : meracik, racikan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
tapioca chipracikan ubi kayuVeterinarTiadaTiada
straw potatoeskentang jejari halusPentadbiran PerniagaanTiadaPotongan kentang seperti racikan.
processed feedmakanan terprosesVeterinarTiadaBahan-bahan makanan yang mengalami pemprosesan sama ada secara kimia, fizik atau biologi. Contoh makanan yang diproses secara kimia ialah jerami padi yang dirawat dengan larutan natrium hidroksida. Makanan yang diproses secara fizik pula ialah seperti racikan pelepah kelapa sawit. Manakala contoh makanan yang mengalami pemprosesan secara biologi pula ialah penghasilan protein sel tunggal. Tujuan pemprosesan bahan-bahan makanan ini dilakukan ialah untuk meningkatkan nilai pemakanan, tahap keperisaan dan memanjangkan tempoh penyimpanan makanan. Selain itu, ia juga bertujuan untuk memudahkan pengangkutan serta menjimatkan ruang penyimpanan makanan.

Kembali ke atas