REBUS | Rebus ialah sejenis permainan perkataan. Dalam permainan ini, petempatan atau saiz huruf, nombor, atau perkataan menunjukkan nama, frasa, atau perkataan lain. | UMUM | |
MAKANAN REBUS | MAKANAN REBUS, makanan yang dimasak di dalam air yang mendidih, atau tanpa menggunakan minyak. Antara makanan yang direbus ialah lauk-pauk dan sayur-sayuran. Makanan lain ialah asam rebus, pindang, singgang, asam pedas, kuah laksa utara dan masak bening. Merebus boleh dilakukan di dalam periuk atau belanga. | BUDAYA | Makanan |
SWEDE | Swede ialah tumbuhan yang akarnya boleh dimakan yang rasanya seperti lobak putih. Ia juga dinamakan rutabaga dan lobak putih Rusia. Swede lebih keras daripada lobak putih, dan biasanya dituai pada akhir tahun. Akarnya yang berwarna kuning kaya dengan vitamin dan mineral. Ia dimakan rebus atau dibakar. Daunnya yang berwarna hijau-biru juga boleh dimakan. Pengelasan saintifik. Swede tergolong dalam famili mustard, Cruciferae (Brassicaceae). Ia adalah Brassica napobrassica. | UMUM | |
ACAR | ACAR, campuran pelbagai jenis bahan makanan sama ada buah-buahan, sayur-sayuran, telur rebus atau ikan yang dimasak dengan cuka, garam dan gula. | BUDAYA | Konsep |