decoction | perebusan; rebusan | Kimia | Tiada | Rebusan: Sari atau bahan yang diperoleh dengan merebus. |
household stock | air rebusan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Air daripada rebusan tulang, reja-reja daging, ikan dan sayur. |
gill stock | air rebusan insang | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Air rebusan yang mengandungi insang ikan sebagai bahan utamanya dan campuran bahan masakan lain. |
decoction | rebusan | Herba | Pemiawaian | Penyediaan ekstrak herba dengan merebus ramuan herba dalam air. Contohnya, rebusan akar tongkat ali (Eurycoma longifolia) untuk menghasilkan tonik. |
herbal decoction | rebusan herba | Herba | Tiada | Cecair yang dihasilkan melalui proses perebusan bahan herba dengan air (500 ml) sehingga cecair ini mengurang menjadi separuh atau sepertiga daripada isi padu asal. Bahan herba kemudiannya ditapis dan airnya diminum ketika masih suam. Contohnya, rebusan tongkat ali dan kacip fatimah. |
foaming index | indeks pembusa | Herba | Tiada | Nilai kemampuan pembusaan suatu rebusan akueus bahan atau ekstrak herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan saponin dalam herba yang menentukan kualiti bahan mentah. Kaedah yang biasa digunakan adalah dengan menggoncang air rebusan herba selama 15 saat dan buih yang terhasil perlu kekal dalam tempoh 15 minit sebelum diukur ketinggiannya. |
meat boiling | rebusan daging | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
seasoned stock | rebusan berperasa | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
meat boiling | rebusan daging | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
beef tea | minuman rebusan daging | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Minuman daripada esen atau pati daging hasil renehan kaldu daging dalam masa yang lama. |