Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[rem.pah] | رمڤه

Definisi : (rémpah); rebah-~ jatuh berguling-guling, rebah terguling-guling. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : bahan perisa makanan yg terdiri drpd kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, jintan manis, dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : benda yg dimasukkan dlm masakan (gulai dll), bumbu: gulai ini cukup ~nya; ~-pawah = ~-perawis = ~-piah berbagai-bagai macam rempah; ~-ratus a) berbagai-bagai macam rempah; b) sj jamu drpd bermacam-macam campuran; c) ki berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit manis, suka duka); rempah-rempah berbagai-bagai macam rem­­pah; merempahi, merempah-rempahi 1. me­masuk­­kan rempah, mencampuri dgn rempah: ia pandai ~ berbagai-bagai masakan; 2. ark mengharumkan dgn bau-bauan, meraksi: ~ mayat melumur mayat dgn minyak dll supaya tidak lekas hancur; perempah barang-barang yg dipakai utk merempahi: lada hitam ~ daging. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : ; ~ gunung sj tumbuhan (pokok renek), cucur atap, Baeckia frutescens. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : /rémpah/; rebah-rempah jatuh terguling-guling. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[rem.pah] | رمڤه

Definisi : bahan-bahan (spt lada hitam, bunga cengkih) yg dicampurkan dlm masakan utk memberi rasa yg agak pedas. merempahi mencampurkan rempah pd; memberi berempah: Dia ~ masakan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rempah
Rujuk :ramu, ramuan,

Puisi
 

Sayang tekukur digulai lemak,
     Rempah-rempah dari Jawa;
Biar lumpur jalan semak,
     Rebah-rimpah kumari juga.


Lihat selanjutnya...(4)

Kamus Bahasa Inggeris

KataTakrifSumber
marinaden /cairan, sos/ perap: she uses olive oil, vinegar and spices to make the ~, dia menggunakan minyak zaitun, cuka dan rempah-rempah utk membuat cairan perap;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
savoury2. sharp tasting, not sweet, tdk manis: a ~ flan, flan tdk manis; the ~ spices that go in a curry, rempah-rempah yg tdk manis yg boleh dimasukkan ke dlm kari;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
aromatize, aromatisevt 1. make fragrant, mewangikan, mengharumkan, menyedapkan bau: he ~d the stew with spices, dia mewangikan stew itu dgn rempah-rempah; 2. convert to aromatic compound, mengaromatikkan.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
spice 2. (fig.) rempah-ratus: variety is the ~ of life, keragaman ialah rempah-ratus hidup; the story lacks ~, cerita itu kurang rempah-ratusnya;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
spice n 1. rempah: the shop sells a variety of ~s, kedai itu menjual berbagai-bagai jenis rempah; ~s were highly prized commodities in Europe, rempah merupakan barang yg sangat dihargai di Eropah;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
allspicen (spice) rempah allspice.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
curry-powdern serbuk rempah kari.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
garter stitchn awan biji rempah.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
spicy adj 1. flavoured with spice, berempah: a hot, ~ curry, kari yg pedas dan berempah; 2. having a fragrance suggestive of spices, berbau /spt, macam/ rempah: the flower has a ~ fragrance, bunga itu berbau spt rempah;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
produceMalaysia mengeluarkan sejumlah besar bijih timah dan getah; the island ~s vast quantities of spices, pulau itu mengeluarkan rempah dgn begitu banyaknya; 3. bring forth, bear, mengeluarkan; (offspring) melahirkan: the stomach ~s gastric juices, perut mengeluarkan lelehan gaster; flowers ~ nectar throughout the day, bunga mengeluarkan madu sepanjang hari; the cow ~d twin calves, lembu itu melahirkan sepasang anak kembar; 4. cause, bring into existence, (heat, sound, etc) mengeluarkan: he whistled, producing a shrill sound which awoke his roommates, dia bersiul dgn mengeluarkan bunyi yg nyaring menyebabkan kawan-kawan sebiliknya terjaga;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
12

Kembali ke atas