Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : ® sej. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sage


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SAGE

Sage ialah nama lebih daripada 750 spesies

dan pokok renek. Sage biasa, juga dinamakan sage

taman, terkenal kerana baunya yang kuat dan daun

serta batangnya yang pahit. Ia adalah herba yang

penting dalam masakan.

UMUM 
SALVIA

Salvia ialah sekumpulan tumbuhan yang tumbuh

di kawasan sederhana dan kawasan panas di dunia.

Salvia mempunyai bunga berbibir dua yang

berbeza-beza warnanya daripada putih dan kuning

pucat hingga kepada biru, ungu dan merah marak

(scarlet). Pekebun menggunakan banyak jenisnya

sebagai tumbuhan hiasan, termasuk sage merah marak, yang

mempunyai bunga merah terang. Ia berasal

dari Brazil, tetapi ditanam di bahagianbahagian

lain di dunia. Sage taman yang

digunakan untuk memperisa makanan

ialah salvia.

Lihat juga Sage.

Pengelasan saintifik.

Salvia adalah dalam famili pudina, Labiatae

(Lamiaceae), genus Salvia . Sage merah marak ialah

spesies S. splendens dan sage taman ialah S.

officinalis .

UMUM 
SOSEJ

Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging

cincang dan dibubuh perasa. Daging yang

digunakan untuk membuat sosej termasuk daging

lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu,

dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh

perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam,

lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia.

Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis

bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan

sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit

memberi warna kepada sosej dan membantu

mencegah pertumbuhan bakteria yang

menyebabkan sejenis keracunan makanan yang

dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala

menambah gin atau wain merah kepada sosej

untuk memberikannya rasa yang istimewa.

UMUM 

Kembali ke atas