Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.lad] | سالد

Definisi : 1. sj tumbuhan (herba yg dibuat sayur), Lactuca sativa; 2. sj makanan yg diperbuat drpd sayur-sayuran mentah (spt salad, timun, tomato, dsb), selada; 3. = ~ buah-buahan campuran buah-buahan yg dipotong-potong dan disejukkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.lad] | سالد

Definisi : 1 = daun ~ nama sj sayur yg boleh dimakan mentah, Lactuca sativa. 2 makanan yg dibuat drpd berbagai-bagai jenis sayur mentah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata salad


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SELADA

Selada ialah sayur yang popular yang digunakan

terutamanya untuk membuat salad. Biasanya selada

dimakan segar dan tidak dimasak. Selada adalah

sebahagian daripada banyak diet untuk mengawal

berat badan kerana ia mengandungi sedikit kalori

dan membekalkan kalsium, besi dan vitamin A.

Kebanyakan jenis selada mempunyai daun yang

besar berwarna hijau dan tumbuh rapat ke tanah

pada batang yang sangat pendek. Selada adalah

tanaman ladang yang penting di banyak kawasan di

dunia, dan pekebun rumah menanam beberapa

jenis selada. Perladangan selada mungkin bermula

di Parsi seawal tahun 550 S.M.

UMUM 
TARRAGON

Tarragon ialah tumbuhan yang mengeluarkan

daun yang digunakan untuk perasa daging, sayur-sayuran,

sos, kuah salad, cuka, dan minyak masak.

Ia berasal dari selatan Eropah. Tarragon adalah

tumbuhan rimbun yang daunnya licin dan halus.

Tarragon tumbuh setinggi kira-kira 150 sentimeter

di kawasan yang panas dan kering.

Pengelasan saintifik. Tarragon tergolong dalam

famili Compositae (Asteraceae), adalah Artemisia

dracunculus .

UMUM 
SADERI

Saderi ialah sayur yang popular yang berkaitan

dengan lobak merah dan parsli. Ia dimakan mentah

dalam salad atau dengan pencecah. Ia juga

digunakan dalam sup dan sebagai hiasan bagi

makanan lain.

UMUM 
MINYAK JAGUNG

Minyak jagung ialah minyak yang dibuat

daripada isirung jagung. Ia digunakan terutamanya

sebagai minyak masak dan minyak salad, dan

dalam keluaran makanan seperti marjerin dan

kerepek kentang. Minyak jagung yang ditapis

berwarna kuning pucat.

UMUM 
MINYAK ZAITUN

Minyak zaitun ialah minyak yang wangi, boleh

dimakan, yang dibuat daripada buah zaitun. Ia

digunakan terutamanya sebagai kuah salad dan

sebagai minyak masak. Rasanya berbeza-beza,

daripada rasa manis hingga rasa hambar dan terdiri

daripada hampir keseluruhannya lemak tepu (lihat

Lemak). Kebanyakan minyak zaitun berwarna kuning

kehijauan cerah.

UMUM 
MUSTARD

Mustard ialah nama satu famili tumbuhan

tahunan, berdaun yang tumbuh di kawasan

sederhana. Serbuk yang dibuat daripada biji jenis

mustard tertentu digunakan dalam kuah salad,

untuk memperasa daging, dan untuk menyediakan

acar dan sesetengah jenis ikan.

UMUM 
KRES

Kres adalah mana-mana satu daripada tiga

tumbuhan hijau dalam famili mustard. Ia

digunakan dalam salad dan untuk menghiasi

daging.

UMUM 
MINYAK BIJI KAPAS

Minyak biji kapas ialah minyak yang boleh

dimakan, yang diperbuat daripada biji kapas. Ia

digunakan terutamanya untuk membuat masak

lelemak dan marjerin, dan sebagai minyak masak

dan minyak salad.

UMUM 
MEMASAK

Memasak ialah menyediakan makanan untuk

dimakan. Memasak menjadikan makanan kelihatan

lebih menyelerakan dan mudah dihadam.

Kebanyakan proses memasak melibatkan

pemanasan makanan. Namun, ada juga makanan

yang tidak perlu dimasak seperti sandwic dan salad.

Ramai orang suka memasak untuk mengisi masa

lapang.

UMUM 
SAYUR

Sayur adalah mana-mana satu daripada banyak

makanan berkhasiat yang diperoleh daripada daun,

akar, biji, batang, dan lain-lain bahagian tumbuhan

tertentu. Sayur dimakan mentah atau dimasak, dan

digunakan sebagai sebahagian daripada hidangan

utama, dalam salad dan sup dan sebagai snek. Selain

sayur dan herba yang ditanam dimakan

di negara kawasan tropika, terdapat lebih kurang 100

jenis sayur yang dimakan atau ditanam di merata

dunia.

UMUM 
12

Kembali ke atas