Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.yur] | سايور

Definisi : 1. tumbuhan atau daun-daunan yg boleh dimakan (paku, sawi, dll): Din pergi ke pasar membeli ~; 2. masakan drpd sayur (daun-daunan, buah, dsb, biasanya diberi berkuah): kegemaran patik semua orang Melayu makan ~ kangkung; spt ~ dgn rumput prb hal keadaan yg tidak sama (banyak perbezaannya); menyayur 1. memasak sayur: Mak Andeh pun baliklah lalu bertanak dan ~; 2. = menyayurkan memasak jadi sayur: Si Tanjung pun tidaklah lengah lagi menanak nasi dan ~ pucuk cemperai; disuruhnya sayurkan kang-kung itu; sayur-mayur, sayur-sayuran, sayuran ber-macam-macam (berjenis-jenis) sayur: biarlah hamba randaukan dahulu ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.yur] | سايور

Definisi : 1 tumbuh-tumbuhan atau daun-daunan spt sawi (kangkung, bayam) yg boleh dimakan. 2 masakan drpd sayur 1 yg biasanya dibuat berkuah: ~ kangkung. menyayur memasak sayur: Ibu sedang menanak nasi dan ~. menyayurkan memasak sesuatu men­jadi sayur: ~ pucuk paku. sayur-mayur, sayur-sayuran, sayuran bermacam-macam jenis sayur. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sayur

Puisi
 

Sayur ubi sayur keladi,
     Mari ramu punca kain;
Tuan berbini saya berlaki,
     Sama-sama mencari lain.


Lihat selanjutnya...(16)
Peribahasa

Jika hendak bertanam sayur buangkanlah rumput.

Bermaksud :

Jika hendak hidup rukun, berilah layanan yang baik kepada anak isteri sendiri. (Bandingkan dengan: Jikalau kasihkan padi, buanglah rumput).

 

Lihat selanjutnya...(3)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
KUBIS

Kubis ialah sayur biasa yang berasal dari England

dan barat laut Perancis, tetapi ditanam di seluruh

Eropah, Asia dan Amerika. Sayur-sayur daun lain

yang berkaitan rapat dengan kubis termasuk kubis

bunga, kubis Brussels, brokoli, dan lobak putih.

UMUM 
SAYUR

Sayur adalah mana-mana satu daripada banyak

makanan berkhasiat yang diperoleh daripada daun,

akar, biji, batang, dan lain-lain bahagian tumbuhan

tertentu. Sayur dimakan mentah atau dimasak, dan

digunakan sebagai sebahagian daripada hidangan

utama, dalam salad dan sup dan sebagai snek. Selain

sayur dan herba yang ditanam dimakan

di negara kawasan tropika, terdapat lebih kurang 100

jenis sayur yang dimakan atau ditanam di merata

dunia.

UMUM 
MINYAK SAYUR

Minyak sayur ialah bahan lemak yang didapati

daripada tumbuh-tumbuhan tertentu. Minyak sayur

digunakan terutamanya dalam mengeluarkan atau

memasak banyak jenis makanan. Kebanyakan minyak

ini dalam bentuk cecair, kecuali beberapa dalam

bentuk pepejal pada suhu bilik, seperti lemak koko,

minyak kelapa, dan minyak kelapa sawit. Minyak

sayur terdiri daripada hampir keseluruhannya lemak,

iaitu bahagian perlu dalam diet untuk kesihatan.

Untuk maklumat lanjut tentang nilai makanan dan

komposisi minyaknya lihat Lemak.

UMUM 
SWISS CHARD

Swiss chard ialah sayur laman. Daunnya

dimakan sebagai sayur. Swiss chard berkaitan

dengan tumbuhan bit biasa. Ia menyerupai bit,

tetapi akarnya tidak besar berisi. Swiss chard

mempunyai akar kecil berkayu yang tidak boleh

dimakan. Sayur ini mempunyai batang daun yang

berisi, daun yang besar, dan berwarna hijau tua.

Sesetengah jenis mempunyai daun berwarna

kuning pucat dan yang lain mempunyai daun dan

batang-daun berwarna merah terang.

UMUM 
LILIN SAYUR

Lilin sayur. Banyak tumbuhan mempunyai

salutan lilin semula jadi yang melindunginya

daripada haba dan lembapan.

UMUM 
PERKEBUNAN PASARAN

Perkebunan pasaran ialah penanaman sayur-

sayuran atau buah-buahan, atau kedua-duanya,

untuk dipasarkan. Kebun pasaran biasanya terdiri

daripada petak tanah yang besar, dengan kawasan

yang diuntukkan untuk sayur-sayuran yang berbeza.

Kebun pasaran membekalkan hasil yang segar

kepada orang ramai yang tinggal di bandar besar di

seluruh dunia. Pembaikan dalam pengangkutan dan

penggunaan penyejukan bagi mengekalkan

kesegaran sayur-sayuran dan buah-buahan, telah

mengurangkan pergantungan penduduk bandar

pada hasil tanaman tempatan. Banyak kebun pasaran

moden merupakan perniagaan besar, yang

membekalkan banyak kuantiti tanaman seperti salad

atau tomato.

UMUM 
SALSIFY

Salsify ialah sayur dwitahunan. Ia juga dinamakan

tumbuhan tiram kerana akarnya yang berisi berasa

seperti rasa tiram. Tumbuhan ini berasal dari kawasan Mediterranean,

tetapi kini ditanam dengan meluas di kedua-dua

bahagian Atlantik. Akarnya yang tirus digunakan di

Eropah dan Amerika sebagai sayur. Cara yang

biasa menyediakan salsify ialah dengan merebusnya

sehingga empuk dan kemudian dikrim. Rasanya

juga sedap kalau direbus dan kemudian dicelup

dalam serbuk biskut dan digoreng. Peladang

menanam salsify dengan cara yang sama seperti

menanam parsnip. Akarnya boleh disimpan dalam

musim sejuk sama ada dalam tanah atau disimpan

dalam tanah yang sejuk, lembap.

Pengelasan saintifik.

Salsify tergolong dalam famili komposit, Compositae

(Asteraceae). Ia dikelaskan sebagai

Tragopogon porrifolius .

Lihat juga Parsnip.

UMUM 
PARSNIP

Parsnip ialah sayur dwitahunan yang mempunyai

banyak daun bercuping dalam dan halus. Bahagian

parsnip yang boleh dimakan ialah akar putihnya

yang panjang tirus. Parsnip ialah tumbuhan biasa

di laman rumah, tetapi sayur ini tidak penting dari

segi komersial. Parsnip berkaitan dengan lobak

merah dan adas.

UMUM 
SELADA

Selada ialah sayur yang popular yang digunakan

terutamanya untuk membuat salad. Biasanya selada

dimakan segar dan tidak dimasak. Selada adalah

sebahagian daripada banyak diet untuk mengawal

berat badan kerana ia mengandungi sedikit kalori

dan membekalkan kalsium, besi dan vitamin A.

Kebanyakan jenis selada mempunyai daun yang

besar berwarna hijau dan tumbuh rapat ke tanah

pada batang yang sangat pendek. Selada adalah

tanaman ladang yang penting di banyak kawasan di

dunia, dan pekebun rumah menanam beberapa

jenis selada. Perladangan selada mungkin bermula

di Parsi seawal tahun 550 S.M.

UMUM 
SADERI

Saderi ialah sayur yang popular yang berkaitan

dengan lobak merah dan parsli. Ia dimakan mentah

dalam salad atau dengan pencecah. Ia juga

digunakan dalam sup dan sebagai hiasan bagi

makanan lain.

UMUM 
1234567

Kembali ke atas