Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tém.pé] | تيمڤي

Definisi : (témpé) sj makanan yg dibuat drpd kacang soya (kedelai) yg diragikan: jenis-jenis makanan yg dibuat drpd kacang soya ialah tauhu, ~, taucu, dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tém.pé] | تيمڤي

Definisi : /témpé/ makanan yg dibuat drpd kacang soya (kedelai) yg telah dibubuhi ragi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tempe


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
tempehtempeMakanan dan PemakananMakananProduk makanan tradisional berasaskan soya yang berasal dari Indonesia. Tempe ialah kacang soya yang telah dimasak dan difermentasi secara terkawal menggunakan kultur pemula seperti Rhizofus sp. Produk tempe yang telah siap ialah pepejal padat yang diikat dengan bahan seperti benang putih dan dinamakan miselium.
biotechnologybioteknologiTeknologi HijauReka Bentuk Teknologi HijauTeknologi yang berasaskan proses biologi untuk menghasilkan produk bagi meningkatkan kualiti kehidupan manusia. Contoh produk yang terhasil daripada proses bioteknologi ialah produk makanan terubah suai genetik, antibiotik, vaksin, keju, tempe dan kicap.
fermentationpenapaianMakanan dan PemakananTeknologi MakananProses metabolisme karbohidrat atau sebatian berkaitan yang dioksidakan dengan pembebasan tenaga tanpa kehadiran penerima elektron luaran. Dalam penapaian, penerima elektron akhir terdiri daripada sebatian organik yang dihasilkan daripada pemecahan karbohidrat. Makanan seperti budu, kicap dan tempe melalui proses ini dengan menggunakan mikroorganisma. Sinonim fermentasi.

Kembali ke atas