Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[wa.ngi] | واڠي

Definisi : 1. sangat sedap baunya, harum; air (minyak) ~ air (minyak) yg harum baunya; serai ~ serai yg harum baunya; 2. ki terkenal, harum: namanya menjadi ~ di seluruh negeri; wangi-wangian segala sesuatu yg harum, bau-bauan yg harum; berwangi-wangian memakai wangi-wangian: si isteri juga digalakkan ~ ketika suami berada di rumah; mewangi berbau harum, semerbak harum: sbg batik Lasam, makin dibasuh makin ~ baunya; mewangikan menjadikan wangi, meng­harumkan: teh ini dibubuh sehiris limau nipis yg bertikam cengkih, bukan utk menghiasnya tetapi utk ~nya; wangian bau (minyak) wangi: lebih semerbak drpd ~ kasturi; kewangian perihal wangi, bau wangi, ke-haruman; ewangi sesuatu yg mewangikan (menjadikan berbau wangi), pengharum: di Mesir, upacara keagamaan, terutama kematian mestilah dilengkapi dgn penggunaan ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[wa.ngi] | واڠي

Definisi : ; akar ~ = rumput ~ sj tumbuhan (rumput), naga setu, narwastu, Vetiveria zizanioides. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[wa.ngi] | واڠي

Definisi : 1 harum (bkn bau): air (minyak) ~ air (minyak) yg harum baunya; serai ~ serai yg harum baunya. 2 ki terkenal: Kerana sifatnya yg dermawan itu, namanya ~ di seluruh negara. mewangi berbau harum; semerbak: Apabila cempaka itu berbunga, baunya ~ di seluruh taman. mewangikan menjadikan wangi; mengharumkan. wangi-wangian segala yg berbau wangi; bau-bauan (yg wangi). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
wangi (adjektif)
1. Bersinonim dengan harum: sedap baunya, resi, raksi,
Berantonim dengan busuk

2. Dalam konteks kiasan
bersinonim dengan terkenal, terkemuka, termasyhur, terbilang, terpandang, ternama, tersohor,
Berantonim dengan biasa

Kata Terbitan : mewangi, wangi-wangian, kewangian,

Puisi
 

Manis sungguh gula kabung,
     Hendak wangi dicampur pandan;
Putus tali boleh disambung,
     Putus kasih merana badan.


Lihat selanjutnya...(11)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MINYAK WANGI

Minyak wangi ialah bahan yang mengeluarkan

bau wangi. Minyak wangi dibuat daripada bahan

semula jadi atau sintetik (dibuat secara artifisial) atau

gabungan kedua-duanya. Mereka yang membuat

minyak wangi dikenali sebagai pembuat minyak

wangi.

UMUM 
TEMBIKAI WANGI

Tembikai wangi ialah jenis tembikai yang ditanam.

Kulit tembikai wangi mempunyai corak serabut bak

jaring dan isinya berwarna jingga, rasanya manis dan

berbau wangi. Tembikai wangi ditanam dengan

meluas, terutamanya di Amerika Syarikat.

Empulur kuning tembikai wangi adalah sumber

penting vitamin A dan C. Tembikai ini terdiri

daripada lebih kurang 90 peratus air, sembilan

peratus karbohidrat dan satu peratus protein.

Mungkin tembikai wangi mula ditanam di India.

Tetapi, sejak awal lagi orang Mesir juga

menanamnya dan tembikai wangi dimakan oleh

orang Yunani dan Rom.

UMUM 
MINYAK SERAI WANGI

Minyak serai wangi ialah minyak kuning pucat

yang dibuat daripada rumput serai wangi. Serai

wangi tumbuh di China, Guatemala, Indonesia,

Malaysia, Sri Lanka, Taiwan, dan negara-negara lain.

Minyak serai wangi mengandungi citronellal dan

geraniol. Kedua-dua bahan ini mempunyai takat

didih yang berbeza, dan ia terasing daripada serai

wangi apabila minyak ini disuling. Minyak serai

wangi digunakan untuk membuat ramuan minyak

wangi sintetik. Geraniol berbau seperti bau ros dan

digunakan dalam pembuatan minyak wangi.

UMUM 
ORRISROOT

Orrisroot ialah rizom (batang bawah tanah) iris

tertentu yang dikeringkan dan berbau wangi. Ia

digunakan untuk memberikan bau wangi violet

kepada minyak wangi. Minyak harum yang diekstrak

daripada orrisroot tidak begitu meluas digunakan

sebagaimana pada satu masa dahulu, kerana

harganya yang tinggi dan adanya pengganti sintetik.

Tetapi ia masih digunakan dalam minyak wangi

tertentu yang mahal harganya. Orrisroot berasal

daripada tiga spesies – Iris florentina, Iris

germanica, dan Iris pallida. Ketiga-tiga iris ini

ditanam dekat Verona dan Florence di Itali; dan

Grasse, di Perancis. Rizomnya digali pada musim

panas, dan dikeringkan dalam cahaya matahari. Ia

mengeluarkan bahan berlilin yang mengandungi

minyak yang berbau seperti violet dan digunakan

dalam minyak wangi. Lihat juga Iris.

UMUM 
GAM WANGI UMUM 
ALISUM WANGI

Alisum wangi ialah tumbuhan rendah yang

merebak yang mempunyai gugusan bunga kecil. Ia

ialah tumbuhan talian lasak yang boleh disemai

pada awal musim bunga. Ia biasanya berbunga

dalam masa enam minggu selepas ditanam.

UMUM 
TASIK MACQUARIE

Tasik Macquarie ialah lagun pinggir laut yang

besar di New South Wales, Australia. Luasnya kira-kira

100 kilometer persegi dan terletak kira-kira 15

kilometer ke selatan Newcastle. Air Tasik

Macquarie dibekalkan daripada beberapa anak

sungai kecil dan yang terbesar daripadanya ialah

Dora Creek dan Cockle Creek. Tasik Macquarie

terbuka terus ke laut di Tasik Entrance, berdekatan

dengan bandar pinggir laut Swansea. Bandar

utama yang lain di pesisir tasik tersebut ialah

Toronto, Wangi Wangi dan Belmont. Stesen

penjanaan kuasa terma Vales Point dan Wangi

mendapat bekalan air dari tasik tersebut. Tasik

Macquarie sebuah tempat percutian popular yang

menyediakan kemudahan bermain bot dan

memancing yang sangat baik.

UMUM 
SPIKENARD

Spikenard, juga dinamakan nard, ialah

tumbuhan yang berkaitan dengan valerian. Ia

berasal dari India, dan menghasilkan minyak wangi

yang mahal. Akarnya berbentuk seperti butir

jagung. Serumpun batang yang tebal sepanjang

lebih kurang 5 sentimeter tumbuh dari bahagian

atas akarnya. Bahagian ini adalah sumber utama

minyak wangi.

UMUM 
KASABA

Kasaba ialah sejenis tembikai wangi yang

kadangkala dinamakan tembikai musim sejuk.

Tembikai kasaba berbentuk bulat atau bujur dan

runcing di hujungnya.

UMUM 
MINYAK ZAITUN

Minyak zaitun ialah minyak yang wangi, boleh

dimakan, yang dibuat daripada buah zaitun. Ia

digunakan terutamanya sebagai kuah salad dan

sebagai minyak masak. Rasanya berbeza-beza,

daripada rasa manis hingga rasa hambar dan terdiri

daripada hampir keseluruhannya lemak tepu (lihat

Lemak). Kebanyakan minyak zaitun berwarna kuning

kehijauan cerah.

UMUM 
1234

Kembali ke atas