| wain | minuman keras yg dibuat drpd air anggur. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
| wain | minuman keras yg dihasilkan drpd peraman air anggur. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
| wain | minuman keras yg dibuat drpd air anggur. | Kamus Pelajar |
| syeri | (syéri) sj wain berwarna kuning atau perang yg berasal dr Sepanyol. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
| champagne (syémpén) | sj wain putih dibuat di provinsi lama Champagne di Perancis. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
| enologi | (énologi) kajian tentang wain. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
| mempasteur | memanaskan cecair (spt susu, wain, dll) atau makanan pepejal (spt keju) utk memusnahkan mikroorganisma yg berbahaya atau utk mengehadkan kadar penapaian bahan yg berkenaan; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
| pasteur | ; mempasteur memanaskan cecair (spt susu, wain, dll) atau makanan pepejal (spt keju) utk memusnahkan mikroorganisma yg berbahaya atau utk mengehadkan kadar penapaian bahan yg berkenaan; pempasteuran proses mempasteur; pempasteur 1. orang yg melakukan proses atau kerja pempasteuran; 2. alat utk mempasteurkan sesuatu bahan spt susu, keju dan krim. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
| aperitif | (apéritif) minuman beralkohol, terutamanya wain, yg diminum sebelum makan utk membuka selera. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
| brandi | sj minuman keras yg disuling drpd wain atau jus buah yg diperam. | Kamus Dewan Edisi Keempat |